Franse zigeunergitarist Manitas de Plata overleden

© gf

Manitas de Plata, de Franse gitarist die de zigeunermuziek en flamenco wereldwijd populariseerde – en zo’n 93 miljoen platen verkocht -, is overleden.

In een rusthuis in het zuiden van Frankrijk is de zigeunergitarist Manitas de Plata overleden. Hij werd 93 en overleed in de nacht van dinsdag op woensdag. Dat heeft zijn dochter Françoise laten weten.

Manitas de Plata is wereldwijd verantwoordelijk voor de popularisering van de zigeunermuziek en de flamenco. Hij heeft zo’n 93 miljoen platen verkocht. De echte naam van Manitas de Plata is Ricardo Baliardo. Hij werd geboren in een zigeunergemeenschap in Sète, Zuid-Frankrijk. Zijn vader was paardenhandelaar. Hoewel hij geen noot kon lezen, kon hij al op zijn negende als de besten gitaar spelen.

De jonge zigeuner ging spelen op terrassen van cafés aan de Côte d’Azur. Hij leerde er de dichter Jean Cocteau, de schilders Pablo Picasso en Salvador Dali en actrice Brigitte Bardot kennen, die grote bewonderaars van hem werden. Later trok hij naar New York, waar hij triomfen behaalde in Carnegie Hall.

Manitas de Plata was een liefhebber van mooie vrouwen en grote auto’s. Hij zei “verschillende buitenechtelijke vrouwen” te hebben gehad, bij wie hij naar verluidt tussen de 24 en 28 kinderen heeft verwekt. Zelf gaf hij toe zeker 13 kinderen te hebben verwekt.

De gitarist besteedde zijn inkomsten aan het onderhouden van zijn “stam”. Tot 80 mensen leefden van zijn geld. Op het eind van zijn leven was hij volledig geruïneerd. Manitas de Plata laat een oeuvre na van meer dan 80 studioplaten. (Belga)

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content