Focus Club 4: Willerzie, Great Mountain Fire & Balthazar

© Eddy Petroons

Al zeggen we het zelf: de vierde editie van Focus Club met Willerzie, Great Mountain Fire en Balthazar was een k-naller. Bekijk het videoverslag.

Bewijzen dat er aan weerskanten van de taalgrens allerlei interessants broeit op muzikaal vlak: dát is het opzet van Focus Club, het concertevent van Knack Focus en zijn Franstalige spitsbroeder Focus Le Vif. Missie geslaagd tijdens de vierde editie, afgelopen zaterdag. Willerzie, winnaar van de publieksprijs van Fnac Unsigned Music Talents, opende de festiviteiten met een korte set vol stevige bluesrock. Het duo liet zich voor de gelegenheid begeleiden door een toetsenman, wat hun live performance zeker ten goede kwam. Benieuwd hoe dit project van de in Landen geboren en getogen Tanguy Haesevoets en zijn Brusselse partner François Legrain verder zal evolueren, want Willerzie was voor hen aanvankelijk slechts een van hun vele nevenprojecten. Haesevoets timmert immers hard aan de weg met Teme Tan (check myspace.com/temetan), terwijl Legrain – bij Willerzie achter de drums – vooral aan een solocarrière als trompettist werkt (check: myspace.com/francoislegrain)

Focus Le Vif presenteerde zaterdag Great Mountain Fire aan het Vlaamse publiek. De Brusselse poprockband maakte eerder naam als Nestor, maar liet zich om praktische redenen herdopen. Ze legt momenteel de laatste hand aan een volgende album, dat ze ergens in de lente in de rekken wil mikken. Hun aantreden op FOCUS CLUB was dus eigenlijk een vroege try-out. Dat was er echter helemaal niet aan te merken: de band speelde alsof ze al een paar maanden aan het touren was. ‘Funky as hell’ liet een omstaander weten, terwijl een ander zichzelf en ons verbaasde met de opmerking ‘dat het een Vlaamse band had kunnen zijn’. Right…

Balthazar sloot op verzoek van Knack Focus de avond af. Met Applause leverde het West-Vlaamse vijftal een van de beste, zoniet het beste Belgische album van het jaar af. Ondertussen groeit ook hun live-reputatie gestaag. In Het Depot in Leuven staat Balthazar ondertussen geboekt als de band met de langste soundcheck ooit. In Petrol kreeg de band bezoek van Tom Barman die na het eerste nummer luidkeels ‘speel da nog ies’ riep – waarop een omstaander naar verluidt ‘hou uw bakkes, Barman’ keelde. Soit, een groep die dat soort anecdotes verzamelt, is op zijn zachtst gezegd goed op weg. In K-Nal speelden ze hun voorlopig laatste concert op Belgische bodem. Het werd Een Feest.
Waarvoor dank!

Karel Degraeve

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content