Facebook sluit miljoenendeal met muziekindustrie om rechten af te kopen

© REUTERS

Wanneer Facebookgebruikers vandaag video’s uploaden met muziek waar ze de rechten niet van hebben, worden die verwijderd, met frustraties tot gevolg. Facebook wil daar nu van af.

De socialenetwerksite Facebook biedt platenfirma’s en muziekuitgeverijen miljoenen dollar aan in een deal om de rechten op muziek af te kopen in video’s die gebruikers uploaden op het netwerk. Dat meldt het financiaal persagentschap Bloomberg.

Het videoplatform van Google, YouTube, geeft rechthebbenden al de mogelijkheid om geld te verdienen aan reclame bij gebruikersvideo’s. Het gaat om een automatisch systeem dat muziek kan herkennen. Bij Facebook kunnen de rechthebbenden enkel eisen dat beeldmateriaal waarbij hun muziek te horen is, verwijderd worden.

De muziekindustrie onderhandelt al maanden met Facebook en nu zegt het netwerk toe om ook zo’n automatisch systeem te installeren, aldus Bloomberg, dat personen citeert die dicht bij het dossier staan. Dat kan echter twee jaar duren, wat beide partijen niet willen afwachten. Facebook streeft een snelle deal na opdat gebruikers niet langer gefrustreerd zijn omdat hun video’s offline worden gehaald.

Het nieuws komt er nu Facebook bezig is met Watch, een uitgebreider videoplatform met ook eigen content.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content