Extra veiligheidsmaatregelen tijdens Gentse Feesten: betonblokken aan rand feestenzone en controles

© Belga

De stad Gent neemt extra veiligheidsmaatregelen tijdens de Gentse Feesten, na de aanslag in Nice waarbij zeker 84 mensen om het leven zijn gekomen.

Betonblokken aan de rand van de feestenzone en extra controles door de ordediensten, ook op de grote wegen rondom Gent, moeten een scenario zoals Nice vermijden tijdens de Gentse Feesten. Dat werd vrijdagvoormiddag beslist door de stad Gent in overleg met de veiligheidsdiensten, en gecommuniceerd door burgemeester Daniël Termont.

‘Los van de gebeurtenissen gisteren (de aanslag met een vrachtwagen in Nice donderdagavond) hebben we de afgelopen maanden intenstief geoefend op alle mogelijke scenario’s’, zegt Termont. ‘Zelfs met zo’n scenario werd rekening gehouden.’

Nieuw dit jaar zijn dus blokken zodat auto’s niet zomaar in de feestkern kunnen rijden. Sommige toeganswegen worden volledig afgesloten, bij andere zijn er controles. Op de grote toegangswegen zijn er permanente controles, net als op de waterwegen trouwens.

‘De gebeurtenissen in Nice heeft veel vragen doen oprijzen. De gebeurtenissen lijken wel op onze Feesten. Gaan de Feesten wel door? Ja natuurlijk gaan ze door. Ondanks de verschrikkelijke gebeurtenissen mogen we onze levensstijl niet aanpassen aan de terroristen. Dan zijn we verkeerd bezig. Schrik is een bijzonder slechte raadgever’, zo zei Termont nog volgens HetNieuwsblad.be.

Geen rugzakken

Burgemeester Termont vraagt bezoekers ook uitdrukkelijk om geen rugzakken of grote reistassen naar de feesten mee te brengen. “We kunnen dat niet verbieden, maar bezoekers die rugzakken meebrengen moeten wel weten dat die meerdere keren gecontroleerd kunnen worden”, zegt hij. “Ik wil er ook absoluut op aandringen dat niemand een tas of zak achterlaat.”

Wat de politie betreft, wordt extra ingezet op het camerasysteem en zal het personeel ook met zwaarder materiaal, zowel wapens als voertuigen, aanwezig zijn. Het leger wordt niet ingezet.

Burgemeester Termont wijst er op dat de Gentse Feesten de laatste veertig tot vijftig jaar enorm zijn gegroeid, en dat de stad niet alleen ervaring opbouwde in het organiseren van grote evenmenten, maar ook expertise opbouwde in veiligheidskwesties. ‘Alle scenario’s kunnen we niet voorzien, maar we hebben wel alle mogelijke maatregelen genomen die in onze mogelijkheden liggen’, aldus Termont.

De Gentse Feesten starten vrijdagavond en duren tien dagen en tien nachten. Jaarlijks lokt het evenement meer dan een miljoen bezoekers naar de Gentse binnenstad.

Eerder op de dag besliste het OCAD, dat de terreurdreiging analyseert, om het dreigingsniveau voor ons land op niveau 3 te behouden.

Leuven neemt naar aanleiding van de aanslag in Nice geen extra veiligheidsmaatregelen voor de Beleuvenissen die ook vrijdagavond beginnen. Hier worden naar jaarlijkse gewoonte enkele tienduizenden bezoekers verwacht worden voor gratis optredens op enkele pleinen in de binnenstad.

(Belga/DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content