Energieneutraal minifestival in hoekje van Pukkelpop

© Twitter/Pukkelpop

Baraque Futur is een 100% duurzaam minifestival binnen het festival dat alle energie haalt uit 150 zonnepanelen en windmolens. In de line-up staat jong Belgisch talent.

Baraque Futur is de naam van een hoekje op de Pukkelpopweide dat volledig in het teken zal staan van duurzame energie. In deze afgescheiden zone zal alle energie voor het podium, de catering en de informatiestanden worden opgewekt door zonnepanelen, windmolens en de energie die dansende jongeren via een speciale vloer zullen opwekken.

In het streven naar meer duurzaamheid, ging Pukkelpoporganisator Chokri Mahassine zowat een half jaar geleden aan tafel zitten voor een brainstorm met verantwoordelijken van de hogeschool UC Leuven-Limburg (UCLL). Meer dan 300 studenten werden betrokken en gooiden tientallen ideeën op tafel.

Het resultaat is Baraque Futur, een mini-festival dat in een hoekje van Pukkelpop zal gehouden worden en volledig op zelf opgewekte energie zal draaien. Zo liggen er 150 zonnepanelen boven de inkomzone van Pukkelpop. De stroom die daaruit voortkomt, wordt via een slim verdeelnetwerk (smart grid), verspreid naar de belichting en het geluid voor het podium, de koelkasten en tapinstallaties van de catering of de tv-schermen van de infostanden die op Baraque Futur staan opgesteld.

“We zijn heel fier op deze samenwerking met UCLL”, aldus Pukkelpopbaas Chokri Mahassine. “Ze zijn jeugdig, innovatief en dynamisch, wat perfect overeenstemt met onze profilering. We willen als festival een voortrekker zijn in duurzaamheid en laten de studenten daarom experimenteren met groene energie. De kans bestaat dat het misloopt, maar toch heb ik er alle vertrouwen in.”

Baraque Futur zal ten minste drie edities van Pukkelpop georganiseerd worden. De komende twee jaren zullen er nieuwe experimenten worden opgezet.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content