Elisabethwedstrijd ruilt Conservatorium voor Flagey

Door de erbarmelijke staat van de gebouwen van het Brusselse Koninklijk Conservatorium is de veiligheid niet langer gegarandeerd.

De slechte staat van het Koninklijk Conservatorium is al jaren bekend. Omdat de veiligheid van het gebouw niet langer gegarandeerd is, kunnen de voorrondes en de halve finales van de Koningin Elisabethwedstrijd er in mei 2012 niet langer plaatsvinden. Noodgedwongen wijkt de wedstrijd dus uit naar Flagey in Elsene.

Al meer dan vijftig jaar is de Koningin Elisabethwedstrijd thuis in het Conservatorium. Maar door de veiligheidsproblemen komen vooral de uitzendingen van de halve finales op televisie en radio in het gedrang. Deze feiten bevestigen het noodsignaal, dat de vzw Conservamus drie jaar geleden uitstuurde. Die vzw zet zich in voor de redding van het eclectische gebouw van Jean-Pierre Cluysenaar, die ook de architect van de Koninginnegalerij is, en de concertzaal in de Regentschapsstraat.

Ook het Paleis voor Schone Kunsten, dat zelf jaarlijks zo’n veertig concerten van kamermuziek en recitals in het Conservatorium organiseert, springt op de kar. Op 9 november organiseert het een concert ten voordele van de Koninlijke Conservatoria en de vzw Conservamus.

“Een van de beste zalen van Europa”

Tijdens die avond kan het publiek de haalbaarheidsstudie tot renovatie van het gebouwencomplex door architectenbureau Ares in samenwerking met SumResearch voor het eerst inkijken. Ook de documentaire over de huidige situatie en de toekomstplannen gaat die avond in première. Daarna verzorgen de studenten van de Brusselse Conservatoria een concert met muziek van onder andere Berio en Stravinsky.

Jaarlijks studeren zo’n duizend studenten aan het Conservatorium. Hoewel dat er dubbel zoveel zijn als bij de oprichting in 1876, moeten ze het volgens Conservamus intussen stellen met de helft van de ruimte. Ook uit de internationale muziekwereld komen verbijsterde reacties over het mogelijk verdwijnen van “een van de beste zalen van Europa”.

Elien Haentjens

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Benefietavond Conservatorium, op 9 november in de Brusselse Bozar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content