Eefje de Visser: ‘Ik heb ooit het recordaantal Record Store Day-concertjes proberen te verbreken’

Eefje de Visser © Yvo Zels
Michael Ilegems
Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

Twee plaatjes brengt Eefje de Visser aanstaande zaterdag met Record Store Day uit, en zowel in Nederlandse als in Belgische platenwinkels geeft ze die dag concertjes. Ze is dit jaar dus met recht en reden de ambassadrice van Record Store Day Benelux. ‘Ik wil fysieke muziek en fysieke platenwinkels graag mee helpen te promoten.’

‘Met het bonte Nachtlicht onderstreept ze haar unieke positie in het Nederlandstalige songschrijfgild’, schreef Knack Focus afgelopen januari over de jongste, derde plaat van onze noorderbuurvrouw Eefje de Visser, de plaat die haar naam wat steviger verankerde in Nederland én bij ons – zie de volle zaalshows in België dit voorjaar, en een herneming van de Nachtlicht-tournee later op het jaar, met onder meer een slot in het voorprogramma van dEUS – in de ‘Soft Electric’-formatie – op Gent Jazz. Geen betere gastvrouw dus voor Record Store Day Benelux dit jaar dan zij.

Waarom vond je het wel iets voor jou, dat ambassadeurschap van Record Store Day?

EEFJE DE VISSER:In de eerste plaats omdat ik een goeie band heb met platenzaken. Ik kom er graag én vaak. Niet per se voor het vinyl, want ik koop ook nog veel cd’s – die hebben toch een meer gedetailleerde klank, vind ik, en het voordeel is dat je ze niet halverwege moet omdraaien. Al heb ik ook veel vinylplaten in huis, hoor – van The Beatles tot Joni Mitchell. Het fysieke product, en de fysieke winkel, daar sta ik heel erg achter, en die wil ik graag mee helpen te promoten.

Bovendien ben ik ook er ook altijd graag bij op Record Store Day. Ik heb er al veel in-store-optredens gegeven – korte concertjes middenin de platenwinkel. Meer nog: ik heb ooit een poging gedaan om het recordaantal in-stores in Nederland op één dag te verbreken. (lacht)

Eefje de Visser: 'Ik heb ooit het recordaantal Record Store Day-concertjes proberen te verbreken'

Op hoeveel ben je uitgekomen?

DE VISSER: Negen shows, in negen verschillende Nederlandse steden. We hadden er tien op de planning staan, dus eentje hebben we niet gered. Ik wilde maar zeggen: ik ben elk jaar wel met Record Store Day bezig.

Je brengt op deze editie twee releases uit: een vinyluitgave van je debuutalbum De Koek, en de 7 inch-single Staan.

DE VISSER: De Koek wilde ik al langer op vinyl uitbrengen, maar in de tijd was het nogal duur om die te laten persen. Record Store Day 2016 was een uitgelezen kans om het alsnog te doen.

Als ambassadeur werd ik geacht die dag ook een 7 inch te lanceren, die weggegeven wordt aan de eerste 5.000 klanten van Record Store Day in Nederland. Dat is de Nachtlicht-song Staan geworden, met op de achterzijde een alternatieve versie van Luister, waarvan ik me afvroeg waarom die de plaat eigenlijk niet gehaald heeft. Die 7 inch is in principe enkel in Nederland te krijgen, al zal ook één Belgische platenwinkel hem in beperkte oplage in huis hebben: de Giga-Swing in Hasselt.

Er is een klein muziekwinkeltje in Gouda dat er nog precies hetzelfde uitziet als in mijn jeugdjaren. Het is niet verhipt, maar de sfeer is er goed, de uitbaters zijn leuke mensen en ze organiseren er – met enorm veel passie – zeer fijne concertjes.

Dank voor de tip. Welke platenzaken, in Nederland of in België, kan je ons aanbevelen?

DE VISSER:In België weet ik het nog niet zo goed. In Nederland wél: de Velvet in Leiden, De Waterput in Bergen op Zoom en de Free Music in Gouda, waar ik vandaan kom. Die laatste verkoopt installaties en speakers, maar ook cd’s. Het fijne is: dat hele kleine winkeltje ziet er nog precies hetzelfde uit als in mijn jeugdjaren. Het is niet verhipt, de jaren negentig kleven er nog stevig aan vast. Maar de sfeer is er goed, de uitbaters zijn leuke mensen en ze organiseren fijne concertjes. En dat doen ze met enorm veel passie.

Eefje de Visser: 'Ik heb ooit het recordaantal Record Store Day-concertjes proberen te verbreken'

Waarin onderscheiden de onafhankelijke platenboeren zich volgens jou van de Mediamarkten en de Fnacs van deze wereld, die ook al enige tijd op de vinylgolf meesurfen?

DE VISSER:Ik ben niet iemand die de blogs – Pitchfork, of 3voor12 in Nederland – afschuimt op zoek naar de nieuwste hebbedingetjes. Dan is het leuk dat je met de platenboer over muziek kunt praten, hem om advies kunt vragen en hem je door de wirwar aan nieuwe releases kunt laten gidsen. Dat persoonlijk contact heb je niet in, pakweg, de Mediamarkt. Ik zie voor alle duidelijkheid geen reden om er zuur over te doen dat zulke ketens ook steeds meer vinylplaten aanbieden, maar als zo’n keten verder geen meerwaarde biedt, kan je de muziek die ze daar hebben even goed via Bol.com bestellen. Ik denk dat mensen die op een actieve manier met muziek bezig zijn de waarde van de platenwinkel als ontmoetingsplaat wel zullen blijven inzien. En de waarde van muziek als een fysiek product.

Het persoonlijk contact dat je met een onafhankelijke platenboer kunt hebben, krijg je niet in ketens als Mediamarkt. De muziek die je daar terugvindt, kan je evengoed via Bol.com bestellen.

Heb jij exclusieve plakken vinyl in huis, waar je speciale herinneringen aan overhoudt?

DE VISSER: Met speciale uitgaves houd ik me niet echt bezig. Ik ben sowieso meer geïnteresseerd in de plaat als geheel, niet in de spullen die daaromheen uitkomen. De beste albums vertellen een verhaal dat je in losse liedjes niet terugvindt. Have One On Me of Divers van Joanna Newsom, bijvoorbeeld. Of Channel Orange van Frank Ocean. In elke song laat Ocean op die plaat een andere kant horen van hoe wij westerlingen – arm en rijk – hier leven, en hoe we allemaal een beetje op de vlucht zijn. Als je één van die songs apart beluistert, krijg je slechts één kant van dat verhaal. Je moet de plaat dus echt in zijn totaliteit tot je nemen. Het heeft me een paar maanden gekost om ze te doorgronden. Maar eens ik eraan gewend was, werd ik er wél door gegrepen, en heb ik de rest van het jaar naar niets anders meer geluisterd.

Ga je dit jaar nog eens een gooi doen naar het recordaantal Record Store Day-concerten?

DE VISSER:(lacht) Nee. Deze keer ga ik niet in duo spelen, zoals toen, maar met de hele band, wat het praktisch onmogelijk maakt om zo snel van de ene plek naar de andere te gaan. We geven zaterdag dus slechts drie shows: twee in Nederland, één in België, in het Vooruit Café in Gent.

Tot dan!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content