Edgar Froese (Tangerine Dream) overleden

© BelgaPicture

De Duitse muzikant Edgar Froese, medeoprichter van de beroemde elektronicagroep Tangerine Dream, is dinsdag in Wenen op 70-jarige leeftijd aan een longembolie overleden.

Met hun futuristische, “kosmische” muziek en het gebruik van synthesizers verwierf Tangerine Dream vanaf de vroegere jaren 70 internationale faam, maar ook dito weerstand: hun minimalistische aanpak, een soort ambient avant la lettre, plakte niet bij de toenmalige rockwereld, die het over “piep-toet-muziek” had. Later specialiseerde de groep zich in soundtracks voor films.

Froese werd op 6 juni 1944 – D-day! – geboren in het Russische Sovjetsk. Hij studeerde kunst in Berlijn en genoot er een opleiding tot beeldhouwer. Het “keerpunt” kwam er toen hij in 1967 werd uitgenodigd om muziek te spelen in de villa van Salvador Dali, een man die door Froese mateloos werd bewonderd. Het was de Spaanse surrealist die Froese in de richting van de gedurfde “surreële” muziek duwde.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

De doorbraak van Tangerine Dream kwam er in een tijd van een explosie van Duitse muzikale creativiteit (de Krautrock, met exponenten als Neu!, Kraftwerk, Amon Düül en Faust), nadat de muziek van de groep de aandacht had getrokken van de legendarische Britse radiopresentator John Peel. Kort daarna tekende Tangerine Dream een contract bij het label Virgin van Richard Branson. Uit die samenwerking ontstonden meesterwerken als “Phaedra” (1974) en de enorm zwaarmoedige dubbelaar “Zeit” (1975). Met hun psychedelische sound wisten Froese en co daarna ook miljoenen filmfans te bekoren met soundtracks voor cultfilms als “Sorcerer”, “Near Dark”, “Legend”, “Risky Business” en “The Keep”. (Belga/KS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content