Eddy Wally overleden

De Vlaamse charmezanger Eddy Wally is zaterdagavond om 23.00 uur op 83-jarige leeftijd overleden. Dat bevestigt zijn manager Hugo Colpaert. Wally had een heel eigen niche in de showbusiness gecreëerd, met zowel aanhang bij smartlapliefhebbers als bij studenten.

Eddy Wally, die op 12 juli 1932 in Zelzate geboren als Eduard Van De Walle, werd in maart 2011 opgenomen in het ziekenhuis met een hersenbloeding en verbleef sindsdien in het rusthuis. In 2012 nam hij afscheid van de Vlaamse showbizz, met een afscheidsconcert in Kortrijk. In juli 2013 werd hij gehuldigd als eerste “ereburger van de Gentse Feesten”. De zanger spendeerde de feestdagen van 2015 in het ziekenhuis na een probleem met zijn sondevoeding en een ingreep aan zijn maag.

Eind januari werd hij uit het ziekenhuis ontslagen. Wally overleed aan de lichamelijke gevolgen van zijn hersenbloeding. Volgens zijn manager heeft de zanger afscheid kunnen nemen van zijn geliefden en heeft hij enkele dagen voor zijn dood nog uitgedrukt dat hij gelukkig was. Eddy Wally wordt zaterdag begraven.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

De vader van Eddy Wally was een marktkramer, die in zijn vrije tijd optrad als accordeonist en zanger. Hij stierf toen Eddy 14 jaar oud was, waardoor de zoon als wever moest gaan werken in het Nederlandse Sas van Gent, om zijn moeder en zijn beide zussen te onderhouden.

Chérie

In 1956 trouwde Eddy met Mariëtte Roegiers. Het jaar daarop kregen ze hun enige kind: Marina. Eddy gaf in die periode zijn baan in de weverij op om als marktkramer handtassen te gaan verkopen. Ondertussen werkte hij hard aan een eigen zangcarrière. In 1959 kocht hij een accordeon, waarmee hij iedere zaterdag en zondag langs cafés trok om op te treden.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Vijf jaar later nam hij in Ertvelde de lederzaak-herberg van zijn schoonmoeder over. Hij voegde er een dancing aan toe (“Paris-Las Vegas”), waardoor hij in staat was op te treden in zijn eigen zaak. Zijn eerste single (“O Gitana”) nam Wally op in 1964. Maar “The Voice of Europe” brak pas echt door nadat hij in contact gebracht werd met Johnnie Hoes, die ook producer was van Zwarte Lola en de Zangeres zonder Naam. Met zijn steun nam Eddy Wally in 1966 de beroemde single “Chérie” op. Het werd een groot succes. In enkele maanden tijd werden er, volgens zijn website, meer dan 100.000 exemplaren van verkocht. De immer enthousiaste Eddy Wally werd plots ontzettend populair en het BRT-programma Echo wijdde een reportage aan de zingende marktkramer.

Bewondering of spot

Daarna kende de carrière van de charmezanger nog vele andere hoogtepunten, met hits als “Ik spring uit een vliegmachien” en “Als marktkramer ben ik geboren”. Met zijn overdreven glamoureuze kostuums, zijn eeuwige glimlach en zijn typische kreten (zoals “wauw!”, “oh my god!”, “geweldig!” en “onvoorstelbaar!”) groeide Eddy Wally uit tot een fenomeen in Vlaanderen. Hij was zowat de ultieme verpersoonlijking van de “glitter and glamour” van de showbusiness. In 1973 kreeg hij zelfs de kans om verschillende keren op te treden in hotels in Las Vegas. Hij hield daarop zelfs een kleine tournee door de VS. En ook in Nederland, Duitsland, Australië, Frankrijk, Zuid-Afrika en Groot-Brittannië trad hij op in televisieshows en zalen. Later trok hij nog naar Rusland en China.

Eddy Wally dook daarnaast regelmatig op in televisieprogramma’s (onder meer in “Lava” van Kamagurka en Herr Seele) en bleef ook op hogere leeftijd de optredens aan elkaar rijgen. Hij bleef een populaire act, zowel bij bejaarden als studenten. Al was het bij die laatste groep niet altijd even duidelijk of ze hem bewonderden dan wel bespotten.

Kanker

De in 2003 bij hem vastgestelde darmkanker hield hem even van de podia. Maar hij genas behoorlijk snel en kon zijn activiteiten daarna weer voortzetten. Op de Gentse Feesten in kreeg hij een appelflauwte waarna twaalf optredens afgelast werden. Op 6 maart 2011 werd hij in het ziekenhuis opgenomen met een hersenbloeding. Hij raakte verlamd aan het linkerbeen, de linkerarm en de linkerrugspieren. Na een verblijf van enkele maanden in het ziekenhuis verhuisde hij naar het rusthuis. De charmezanger bleef sukkelen met zijn gezondheid en er volgden nog diverse ziekenhuisopnames. De laatste jaren verscheen “The Voice of Europe” dan ook nog zelden in het openbaar. In oktober 2012 nam Wally noodgedwongen afscheid van “zijn Mariëtje”, die op 80-jarige leeftijd thuis overleed. Twee maanden later, in december 2012, zei de charmezanger ook de Vlaamse showbizz vaarwel, met een afscheidsoptreden tijdens de Nacht van de Schlagers in Kortrijk.

In juli 2013 werd hij, als dank voor zijn vele optredens op de Gentse Feesten, op het Gentse Sint-Baafsplein gehuldigd als eerste “ereburger van de Gentse Feesten”. Wally was de laatste jaren erg verzwakt. Hij spendeerde de feestdagen van 2015 nog in het ziekenhuis door een probleem met zijn sondevoeding en een ingreep aan zijn maag. Eind januari werd hij uit het ziekenhuis ontslagen. Eddy Wally overleed op zaterdag 6 februari aan de lichamelijke gevolgen van zijn hersenbloeding. Hij werd 83 jaar.

Het gemeentebestuur van Zelzate opent maandagmorgen een rouwregister zodat inwoners en fans hun medeleven kunnen uiten bij het overlijden van volkszanger Eddy Wally. Dat zegt burgemeester Frank Bruggeman (Open Vld).

“Eddy Wally is geboren in de wijk De Katte en de herinneringen aan Eddy Wally zijn duidelijk aanwezig in zijn museum in ’t Klooster in Zelzate waar heel wat inwoners en mensen van buitenaf naar toe komen.” Burgemeester Bruggeman bracht zaterdagvoormiddag nog een bezoek aan Eddy Wally, de volkszanger overleed zaterdagavond iets voor middernacht. “Zijn overlijden komt niet als een verrassing, iedereen wist dat en het blijft met pijn in het hart, maar ik denk dat het best is dat hij terug bij zijn Mariette is.”

Het rouwregister opent maandag om 9.00 uur in het gemeentehuis op de Grote Markt in Zelzate.

(Belga/RR/KS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content