Duitse orkestleider James Last overleden

© BELGAIMAGE

De Duitse orkestleider James Last is overleden. Hij stierf dinsdag in de Amerikaanse staat Florida na een korte ziekte in het bijzijn van zijn familie. Dat heeft concertorganisator Semmel Concerts laten weten. Last werd 86.

Last was als uitvinder van de “Happy Party Sound” de meest succesrijke Duitse orkestleider van na de Tweede Wereldoorlog. Hij werd in 1929 in Bremen geboren als Hans Last. Met zijn nonchalante stijl en popdeuntjes in bigband-formaat speelde hij perfect in op het gevoel bij de naoorlogse generatie. Hij toerde wereldwijd met zijn orkest. Bekend van James Last zijn onder meer “Elvira Madigan”, “Biscaya” en “The Lonely Shepherd” (“De Eenzame Herder”), het thema van de televisieserie “Golden Soak” (“De Verlaten Mijn”) met de panfluitbijdrage van de Roemeen Gheorghe Zamfir, dat ook op de soundtrack staat van Quentin Tarantino’s film “Kill Bill Vol.1”.

Met meer dan 80 miljoen verkochte muziekdragers, 17 platina en 208 gouden platen ontpopte James Last zich tot een van de meest succesvolle muzikanten ooit. Sedert meer dan 30 jaar leefde hij in de Verenigde Staten. James Last, die als 6-jarige klavier leerde spelen, kwam in 1946 bij het dansorkest van Radio Bremen. Twee jaar later richtte hij het Last-Becker-Ensemble op. In 1955 stapte hij over naar het NWDR-dansorkest in Hamburg en vanaf 1956 begon hij met eerste orkestbewerkingen voor de radio. In die lange loopbaan was hij ook arrangeur voor Freddy Quinn, Caterina Valente en Helmut Zacharias.

Ondanks een recent wankele gezondheid beëindigde de legendarische bandleider op 26 april in Keulen zijn officiële afscheidstournee, na meer dan 60 jaren op de bühne. “Muziek is gewoon mijn leven”, hield hij steeds voor. In Hamburg wordt een openbare rouwplechtigheid gepland, een datum is nog niet bekend

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content