Dua Lipa en Stormzy de grote winnaars op Brit Awards

Stormzy © AFP

Zangeres Dua Lipa (‘New rules’) en grime-artiest Stormzy (‘Big for your boots’) werden de winnaars van de Brit Awards. Lipa was in vijf categorieën genomineerd en haalde in Londen twee prijzen binnen. Stormzy won de felbegeerde prijs van beste Britse album (‘Gang signs & prayer’).

De internationale prijzen gingen naar zangeres Lorde, rapper Kendrick Lamar en rockgroep Foo Fighters. De beste Britse single was ‘Human’ van Rag’n’Bone Man. Harry Styles maakte dan weer de beste videoclip voor ‘Sign of the times’. Superster Ed Sheeran tot slot (‘Shape of you’) ging, helaas voor hem, met lege handen naar huis. De zanger kreeg wel een onderscheiding voor zijn internationale succes, maar dat is geen Brit Award in de strikte betekenis, omdat de ontvanger ervan al vooraf vastligt.

Bij de grote winnaars was de 22-jarige Dua Lipa. Zij was in vijf categorieën genomineerd en haalde twee prijzen binnen, die van beste Britse artieste en grote doorbraak. Stormzy (24) werd de beste Britse artiest en won de hoofdprijs: beste Britse album (‘Gang signs & prayer’).

Dua Lipa
Dua Lipa© GF

Gorillaz won in de categorie beste Britse groep. In zijn toespraak haalde Damon Albarn uit naar de brexit. Over zijn land , zei hij: ‘Geloof het of niet, het is een klein ding maar een prachtig plekje, deel van een mooie wereld. Laat het niet geïsoleerd worden, laat jullie niet afsnijden’.

Winnaars Dua Lipa, Stormzy, Rag’n’Bone Man en de Foo Fighters traden op tijdens de uitreiking in de O2 Arena in Londen, net als verliezer Sheeran. Spectaculair was het concert van Kendrick Lamar, die rapte bovenop een glazen box waarin een luxe-limousine stuk werd geslagen.

Liam Gallagher bracht een eerbetoon aan de slachtoffers van de aanslagen in Manchester Arena.

Over Dua Lipa leest u hier meer.

En lees hier het grote Damon Albarn-interview.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content