Drie arrestaties voor diefstal 1,4 miljoen dure Stradivarius

De viool werd eind november gestolen van de wereldberoemde violiste Min-Jin Kym, terwijl ze nog snel een broodje at in het station.

Het zal je maar overkomen: terwijl je nog snel een broodje eet voor je treinreis, wordt je zo’n slordige 1,4 miljoen euro dure Stradivarius gestolen. Eind november overkwam het de wereldberoemde violiste Min-Jin Kym in het Londense trein- en metrostation Euston. Intussen zijn drie verdachten in de zaak opgepakt, meldt persbureau AP.

Ook voor de dieven was het wellicht eventjes schrikken. Hoogstwaarschijnlijk hadden ze geen idee van de waarde van hun buit. Bovendien zullen ze er weinig plezier aan beleven, want een Stradivarius is zo goed als onverkoopbaar.

Het waardevolle kleinood is in 1696 gebouwd door de beroemde Italiaanse vioolbouwer Antonio Stradivari. Wereldwijd bestaan er nog slechts 400 instrumenten van zijn hand. Bovendien zijn die allemaal gelabeld. Naast de viool zaten in de kist ook twee strijkstokken, die samen zo’n 80.000 euro waard zijn.

Gouden tip

De Zuid-Koreaanse violiste had het instrument in langdurige bruikleen gekregen. De 32-jarige Min-Jin Kym begon met viool op haar 6e en maakte haar internationale debuut met het Berlijnse Symfonisch Orkest op haar 13e. Volgens vioolvirtuoos Ruggiero Ricci is ze de “meest getalenteerde violiste waarmee ik ooit gewerkt heb”.

De gouden tip die leidt naar het terugvinden van de viool wordt door de verzekeringsmaatschappij beloond met zo’n 17.000 euro.

Elien Haentjens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content