Dranouter Festival uit de startblokken

© Belga

De 39ste editie van de muziekdriedaagse Dranouter is van start gegaan. De organisatie koos dit jaar voor de tagline ‘meer folk, gezinnen en sfeer’. Op het menu: Belgische en internationale namen en een portie ’te ontdekken’ groepen.

Vrijdagnamiddag, op de – voorlopig – warmste dag van het jaar, is het festival van Dranouter helemaal van start gegaan. Na de dj-opwarmers van donderdagavond staan enkele tientallen groepen klaar om het festivalpubliek te vermaken. De organisatoren kozen bewust voor de tagline ‘meer folk, gezinnen en sfeer’. Geen affiche vol gigantische kleppers dus, maar enkele Belgische toppers, internationale namen en een mooie portie ’te ontdekken’ groepen.

Op de eerste festivaldag staan onder meer Daan, met zijn gloednieuwe album ‘le franc belge’, en Arno in de grote Kayam-tent. Arno is hier in Dranouter niet aan zijn proefstuk toe. We zijn benieuwd in welke staat hij straks het podium zal betreden, maar de Oostendenaar staat altijd garant voor een feestje en meezingkoortjes (denk ‘Filles du bord de mer’). Andere bands zijn het Nederlandse Roosbeef, onze An Pierlé en June Tabor & Oysterband. In de kleinere Palace staan namen als Broes, Polk en ahab geprogrammeerd. Dranouter is bovendien helemaal voorbereid op deze hete dag met een plonsbad voor de liefhebbers, extra gekoelde dranken en gratis waterkraantjes.

Nieuw dit jaar is het ‘Folk-off’-podium, een plek waar jong nationaal en internationaal folktalent zijn ding kan doen. De organisatoren merken dat folk echt leeft in de muziekwereld, niet in het minst bij jonge beginnende bands, en ze willen hen met plezier een duwtje in de rug geven voor de toekomst.

Na een verfrissende regenbui op vrijdagnacht is het publiek hopelijk klaar om zaterdag ook nog te genieten van namen als Mister & Mississippi, De Nieuwe Snaar, het harde geweld van de Black Box Revelation, Oscar & The Wolf en de beloftevolle Jonas Winterland. De band waar zaterdag heel wat mensen naar uitkijken is ‘The Broken Circle Bluegrass Band’, het succes van de film (The Broken Circle Breakdown) zal er zeker voor iets tussen zitten. Het belooft een zonovergoten ode aan het Bluegrass-genre te worden.

Wannes Cappelle en zijn Zesde Metaal kregen van Radio 1 de vraag om een West-Vlaamse sessie (‘Radijoweejn Sesje’) te organiseren tijdens het festival. Ze trommelen onder meer Will Tura, Flip Kowlier, Willy Willy, Patrick Riguelle en Stefaan Degand op om hun liefde voor het West-Vlaams met de wereld te delen. ‘Allemoale vreed welhekomen in de Club-tente dus.’

Op zondagmiddag opent Wouter Deprez de Club. Dranouter geeft ieder jaar ook een podium aan stand-up comedy. Deprez komt er met zijn nieuwe show ‘hier is wat ik denk’, voor de gelegenheid in een West-Vlaams kleedje weliswaar zonder ondertitels. De Française Zaz, een portie balkanpower met Emir Kustorica, de ingetogen Agnes Obel en De Dolfijntjes – de dolgedraaide band rond Wim Opbrouck – zijn ook te zien in de grote Kayam-tent. Dj Jak kan zondagnacht als laatste het publiek op de dansvloer krijgen, hopelijk voldaan na een heerlijk folkweekend. (AB)

Er zijn nog tickets beschikbaar, alle info via www.festivaldranouter.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content