Download Top-10

© of Montreal

De tien beste gratis downloads van deze week in willekeurige volgorde. Met onder meer singles van of Montreal, J. Mascis, Here We Go Magic en – voor mensen met geduld – een live-album van My Morning Jacket.

1. Architecture in Helsinki – Contact High Australische muzikanten met een fetisj voor Finse voorgevels, mocht het geen goede muziek opleveren niemand zou willen toegeven dat ze ooit al van Architecture In Helsinki hadden gehoord. Met hun aan de jaren 80 schatplichtige elektronica, beats en cathy phrases weet dit bonte collectief voor het eerst sinds 2007, de release van ‘Places Like This, nog eens te boeien. Binnenkort volgt een nieuwe plaat waarvan ‘Contact High’ het smakelijke aperitief is.

Download

2. My Morning Jacket – Circuital
Monster Of Folk Yim Yames, né James Edward Olliges Jr, komt samen met zijn vier kompanen nog eens op de proppen met een live-album. Na de eerder verschenen live-opnames van ‘Okonokos’, ‘Live From Las Vegas Exclusively At The Palms’ en ‘Celebración de la Ciudad Natal’ wordt ‘Circuital’ dus de vierde live-lp van de folkies. Leuk detail: wie zich inschrijft op de nieuwsbrief van MMJ krijgt de hele plaat druppelsgewijs binnen aan de hand van gratis downloads. ’t Is maar dat je ’t weet.

Download

3. Ponytail – Easy Peasy
Het wordt een wekelijkse gewoonte die noisedownload. Deze week: Ponytail. Deze vierkoppige band uit Baltimore, Maryland, USA stopt art- en surfrock in een veel te kleine kooi en laat ze fokken. Resultaat daarvan is het kinderlijk aangename ‘Easy Peasy’.

Download
4. Here We Go Magic – Hands In The Sky
Na de Bollywoodswing van de vorige plaat ‘Pigeons’ maakt Here We Go Magic dit keer een plaat vol sferische pop met dromerige zanglijnen op ‘The January EP’. Het kleurrijke artwork van de ep zorgt ervoor dat het sprookjesachtige nooit ver weg. ‘Hands In The Sky’ doet verlangen naar zomerse siësta’s. En dat terwijl het nog niet eens lente is, de smeerlappen.

Download
5. William Fitzsimmons – ‘The Tide Pulls From The Moon’
Als men in nood zijn ware vrienden kent, dan zouden William Fitzsimmons, Elliott Smith, Nick Drake, Bon Iver en Gareth Liddiard ongetwijfeld boezemvrienden zijn. Helaas besliste de tijd daar anders over en komt Fitzsimmons niet verder dan het maken van prachtige platen vol weemoed en melancholie. Na het heerlijke ‘ The Sparrow & The Crow’ brengt de Amerikaan met meer haar op zijn kin dan op zijn hoofd opnieuw een plaat uit: ‘Gold In The Shadow’. De akoestische versie van ‘The Tide Pulls From The Moon’ is daar de promotiestunt van.

Download

6. The Raveonettes – Forget That You’re Wrong
Als er al iets aangenamer is dan ‘Love In A Trashcan’ dan willen we dat niet weten. Behalve dan dat het kauwgombellen blazende duo The Raveonettes een nieuwe plaat onder de arm nemen en als waren ze pelgrims die in ware queestestijl in juni komen voorstellen in Vooruit in Gent. Om Genteneirs, en bij uitbreiding heel België, warm te maken voor plaat en concert is ‘Forget That You’re Wrong’ al een eerste voorsmaakje. Nu bestaat er geen enkel geldig excuus meer om op 9 juni deze kleverige garagerock niet mee te brullen.

Download
7. J. Mascis – Is It Done Het haast fossiele opperhoofd van Dinosaur Jr. waagt zich nog eens aan een egotripje. De man die bij de iets ouderen van dagen eerder beelden van een spierbundel en een trein oproept dan die van een elektrische gitaar, maakte met ‘Several Shades Of Why’ al zijn vijfde soloplaat. ‘Is It Done’ is een klein meesterwerkje van de meest grijze man op aarde en Band Of Horses-lid Ben Bridwell.

Download
8. of Montreal – Black Lion Massacre
Schorriemorrie dat houdt van verrassingen. of Montreal op deze manier beschrijven is op veilig spelen. En na het horen van ‘Black Lion Massacre’ is dat écht wel aangeraden. Kruisingen tussen rock, pop, noise, hiphop, rap en elektronica zorgen voor een gigantische chaos waar slechts een constante in te vinden is: er is geen. Zelf beluisteren kost je niets, behalve dan je e-mailadres. Maar wat heeft dat mooie meisje op de tram wel dat of Montreal niet heeft?

Download

9. 13 & God – Old Age The Notwist maakt hiphop. Voor wie nu de wenkbrauwen fronst: dat doen ze heus niet alleen. Samen met het gezelschap Themselves maakt The Notwist al voor de tweede keer een studio-album in ware elektro-hiphopstijl. ‘Own Your Ghost’ komt binnenkort uit, maar 13 & God laat je nu via de single ‘Old Age’ al kennismaken met de uiterst dansbare, elektrische én intelligente hiphop die hen typeert.

Download 10. Summer Camp – I Want You
Waarschijnlijk een van de meest gebruikte zinnen in de geschiedenis van de muziek -we zouden dat eens moeten wetenschappelijk benaderen, eigenlijk – de ‘I Want You’. Ook Summer Camp waagt zich er opde voorloper van hun eerste plaat aan. In a nineties kind of way wordt de liefde beschreven in deze zinderende en pompende single. Met hun debuutplaat die er zit aan te komen lijkt Summer Camp eindelijk volwassen – in tegenstelling tot hun erg voorzichtige ep – om op te tornen tegen de grote bonzen in de harde zakenwereld die de muziekbusiness wel is.

Download

Pieter Devriese

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content