Donuts en doodsbedreigingen: dit zijn de 6 opmerkelijkste fanlegers uit de popmuziek

© .
Jozefien Wouters
Jozefien Wouters Freelancejournaliste

Met Queen heeft Nicki Minaj een nieuw album uit, dat ze volgend jaar persoonlijk komt presenteren in onze hoofdstad. Indien u deel uitmaakt van de Barbz, gaat u nu volledig uit uw dak. Minaj heeft namelijk zo’n uitzinnige schare fans dat ze een eigen naam kregen. En ze is niet de enige. Zes fanlegers die onder het motto ‘samen staan we sterker’ onvoorwaardelijk achter hun opperleider staan, zelfs al moeten ze foetussen doodwensen of donuts likken.

BARBZ

De agressiefste

Idool: Nicki Minaj

Aantal Instagramvolgers: 90.000.000

Fanprototype: Stoere zelfverklaarde urban chicks met felgekleurd haar.

Subcategorieën: Ken Barbz (homo- of biseksuele mannelijke fans) en Boyz (heteroseksuele mannelijke fans).

Donuts en doodsbedreigingen: dit zijn de 6 opmerkelijkste fanlegers uit de popmuziek

Gemeenschappelijke vijanden: Onder meer Cardi B, Remy Ma, Lil’ Kim en kritische journalisten.

Extreemste liefdesverklaring: een onbekende man liet in zijn broske een afbeelding van Minaj in de ‘anacondahouding’ scheren. Dat is een pose waarbij haar achterwerk nogal prominent in beeld is.

Tot welke subcategorie u als fan ook behoort, het ultieme doel is steevast een gesigneerde borst of borstkas. ‘Waar ik ook ga, ik ben altijd borsten aan het handtekenen’, aldus Minaj in een interview met The Sun. ‘Ik vind borsten heel empowering, en er eentje signeren al helemaal.’ Geïnteresseerden schaffen best een vipticket aan. Bij sommige concerten is een boob signing namelijk inbegrepen in de prijs daarvan.

Minaj heeft veel over voor haar fans. Onder het motto ‘stay in school, girls’ spendeerde ze al meer dan 25.000 dollar aan inschrijvingsgelden voor fans die zich dure universiteiten en scholen niet kunnen permitteren. In ruil staan de Barbz altijd klaar om de vijanden van hun idool te tackelen. En dat zijn er nogal wat. Zo had Minaj ruzie met Miley Cyrus, Taylor Swift, Mariah Carey, Remy Ma, Lil’ Kim en Cardi B. Waarop haar fans de ongeboren baby van Cardi B dood wensten, grapjes maakten over de miskraam van Remy Ma en doodsbedreigingen stuurden aan het adres van de vierjarige dochter van een kritische journalist.

Barbz hebben een zeker temperament. Dat clasht ook wel eens met dat van Minaj. Toen de opperbarbie in een Instagramvideo in een zwembad twerkte, wierp haar aanhang zich op als een volleerde twerkjury. ‘Te stijf’, klonk het. Het antwoord van Minaj: ‘En jij bent te overstuur, te kwaad, te lelijk en je voorhoofd is te groot. Get the fuck off my page.‘ Fans die haar bibsgeschud wel weten te appreciëren, worden met een beetje geluk dan weer het podium op geroepen voor een twerksessie. Dat is exact wat u zich daarbij voorstelt: Minaj die al twerkend het kruis van een fan verkent.


LITTLE MONSTERS

De pioniers

Idool: Lady Gaga

Aantal Instagramvolgers: 29.000.000

Fanprototype: Outsiders met vreemde handgebaren.

Gemeenschappelijke vijanden: De monsters in ieder van ons.

Donuts en doodsbedreigingen: dit zijn de 6 opmerkelijkste fanlegers uit de popmuziek
© .

Begroetingswijzen: De Monster Claw (het handgebaar uit de videoclip van Bad Romance), Monster Kisses en Monster Hugs.

Extreemste liefdesverklaring: Een van de vlijtigste Little Monsters kreeg haar heupoperatie terugbetaald van Gaga. Maar de monstertjes soigneren Mother Monster ook goed: toen Gaga een nogal verontrustend eigen schilderij van een demonische kip online zette, maakten veel fans zich zorgen over haar mentale staat. Eén fan stak Gaga een hart onder de riem met een uitgebreide post die begon met: ‘I really can’t explain how I felt when I saw Gaga’s painting.’

Lady Gaga was niet de eerste popster met een fanatieke fanclub, maar ze mag wel de pionier van de hedendaagse fancultuur worden genoemd. Toen Mevrouw Kierewiet in 2008 de muziekwereld veroverde met hits als Just Dance en Poker Face, verzamelde ze vrijwel meteen een omvangrijke aanhang. Megastrik in de haren, een jurk gemaakt uit charcuterie, opzichtige plakwimpers: Gaga viel op. Velen besloten haar consequent te haten, de Little Monsters sloten haar voor eeuwig in het hart. Gaga was bovendien een van de eersten die het belang van sociale media begrepen. Ze richtte zélf een onlinenetwerk op: via LittleMonsters.com maakte ze van haar individuele fans een community. Haar aanhang was zelfs zo omvangrijk dat er boeken (Lady Gaga and the Sociology of Fame) en universiteitsvakken aan werden gewijd.

Gaga verwees met de term monster oorspronkelijk naar haar persoonlijke struggles: onzekerheden, alcohol, drugs, eetstoornissen. Door daar open over te communiceren toonde ze dat het geen eenrichtingsverkeer was: Mother Monster had haar fans evenzeer nodig. Als patroonheilige van outsiders breekt ze al sinds het begin van haar carrière een lans voor meer openheid omtrent geestelijke gezondheid. Tijdens haar Born This Way-tour konden fans voor het concert hun hart luchten in de BornBrave-bus, waar gekwalificeerde professionals klaarzaten met advies, wat de empathische band alleen maar hechter maakt. De rol van Little Monster schud je niet zomaar van je af, die is voor het leven. Ook in het post-Gaga tijdperk klampen heel wat monstertjes zich nog vast aan mama Gaga.


SWIFTIES

De ingewikkeldste

Idool: Taylor Swift

Aantal Instagramvolgers: 111.000.000

Fanprototype: Witte middenklassepaardenmeisjes met te veel vrije tijd.

Donuts en doodsbedreigingen: dit zijn de 6 opmerkelijkste fanlegers uit de popmuziek
© .

Gemeenschappelijke vijanden: Onder meer Kim Kardashian, Kanye West, Calvin Harris, Katy Perry, Demi Lovato en Spotify.

Extreemste liefdesverklaring: Jeff en Teresa Greenwood snoeiden in hun maïsveld in Maryland een gigantisch doolhof in de vorm van Swift, vergezeld van de boodschap ‘Dare to be different’. Nochtans zijn de Greenwoods naar eigen zeggen zelfs ‘geen diehardfans’.

Als Lady Gaga de oermoeder van het onlinefandom is, dan is Taylor Swift diegene die alles op zijn kop zette. Vorig jaar haalde ze al haar sociale media leeg om daarna een filmpje van een slang te posten. Het internet werd gek. Wat was er in godsnaam aan de hand? Verschillende theorieën doken op. Was het een sneer naar Calvin Harris en Kim Kardashian, wier fans haar uitscholden voor serpent en haar account bombardeerden met slangenemoji’s? Of was het de aankondiging van een wedergeboorte, zoals een slang een nieuwe huid aanmaakt? Om maar te zeggen: wie in dit fanleger serieus genomen wil worden, moet zijn werk doen. Videoclips als Look What You Made Me Do en End Game (waarin Taylor een spelletje Snake speelt) zitten vol symbolische verwijzingen die smeken om analyse. Er was zelfs een theorie dat de zangeres theorieën bevestigde door ze te liken.

O ja, Swift haalde ook een nummer-éénhit op de Canadese iTunes met Track 3, een foutje van iTunes dat bestond uit acht seconden white noise. Om maar te zeggen: de liefde van een Swiftie gaat ver.

Ook Swift onderhoudt een opvallend open relatie met haar fans. Zelf omschrijft ze die als ’the longest and best relationship I ever had’, een sneer naar de kritiek dat ze te veel zou daten. Ze gaat verwoed met iedereen op de foto, stuurt kerstcadeautjes rond en strooit met liefdesadvies aan al wie het nodig heeft. Haar affectie gaat zo ver dat de term taylurking is ontstaan: Swift begluurt graag fans op sociale media. In de aanloop naar haar album 1989 nodigde ze Swifties uit om bij haar thuis als eerste de nieuwe nummers te beluisteren. ‘Ik vond hen gewoon op het internet’, vertelde Swift daarover in The Graham Norton Show. ‘Ik bekeek maandenlang hun Tumblr, Twitter en Instagram. Cyberstalken, in feite. Na een tijdje nodigde ik hen uit, en ze kwamen.’


BELIEBERS

De irritantste

Idool: Justin Bieber

Aantal Instagramvolgers: 102.000.000

Fanprototype: gillende, huilende meisjes.

Subcategorieën: Boy Beliebers (gillende, huilende jongens).

Donuts en doodsbedreigingen: dit zijn de 6 opmerkelijkste fanlegers uit de popmuziek
© .

Gemeenschappelijke vijand: Elke vrouw die in de buurt van Justin Bieber komt.

Extreemste liefdesverklaring: Ene Tobias Strebel spendeerde meer dan 100.000 dollar aan plastische chirurgie om zo goed mogelijk op zijn idool te lijken. Het resultaat is een dertiger (!) die eruitziet als een mislukt beeld uit Madame Tussauds. Drie jaar geleden overleed Strebel aan een overdosis.

Ze willen enkel slapen onder een dekbed van het tieneridool, schreeuwen concerten bij elkaar, maken YouTube-filmpjes waarin ze Bieber al huilend ten huwelijk vragen en barricaderen de hotels waar hij overnacht. Nadat in 2011 Esperanza Spalding en niet Bieber de trofee voor beste nieuwkomer in de wacht sleepte op de Grammy’s, kreeg de jazzzangeres massa’s uitzinnige Beliebers op haar dak. Haar Wikipedia-pagina werd onder handen genomen met toevoegingen als: ‘JUSTIN BIEBER DESERVED IT. GO DIE IN A HOLE. WHO THE HECK ARE YOU ANYWAY?’ Na Biebers recente verloving met model Hailey Baldwin vroeg menig Belieber zich op Twitter af: ‘Wat heb ik nu nog om voor te Beliebers zijn een tikkeltje hysterisch. Volgens critici kan Bieber Fever nog het best worden vergeleken met een mentale aandoening. Het gevolg van die extreme, lawaaierige liefdesuitingen is dat de groep anti-Beliebers nog omvangrijker is. Beliebers zijn zowat de meest gehate groepering in de popmuziek, en dat al tien jaar lang.

Zelfs Justin Bieber raakt geregeld geïrriteerd door zijn volgelingen. Hij legt concerten stil omdat fans te hard schreeuwen en scheldt fans uit die ongevraagd een selfie willen. Diehard-Beliebers laten zijn grillen evenwel niet aan hun hart komen. Hun liefde is onvoorwaardelijk. Het liefst zetten ze hun passie om in allerhande initiatieven. Toen Bieber in 2012 zijn maaginhoud ledigde tijdens een concert, inspireerde hij een Belieber om uit solidariteit te kotsen in een emmer met Biebers hoofd op. Het bewijs, een licht alarmerend filmpje, vindt u integraal op Vimeo. Andere fans verzamelden zich in supermarkten om de volledige Bieberstock op te kopen en te doneren aan een goed doel. Of mensen in nood zitten te wachten op Bieber-beddengoed lijkt niemand zich af te vragen.


ARIANATORS

De zoetste

Idool: Ariana Grande

Aantal Instagramvolgers: 124.000.000

Fanprototype: Welbespraakte, huilende of verlegen tienermeisjes.

Donuts en doodsbedreigingen: dit zijn de 6 opmerkelijkste fanlegers uit de popmuziek
© .

Gemeenschappelijke vijanden: Mensen die hun donuts liever ongelikt hebben.

Extreemste liefdesverklaring: Een fan annex stalker deed Grande een pompoen van 20 kilogram cadeau. Eerder had hij ook al acht kaarsen, een driedelige spiegelset, een enkelbandje, een steen uit de White Mountains van New Hampshire en een aantal honden- en kattenkalenders opgestuurd.

Echte Arianators volgen Grande al sinds haar rol in de Nickelodeon-sitcom Victorious. Lezers boven de dertig kennen haar vooral van de zelfmoordaanslag in Manchester, waarbij 23 mensen om het leven kwamen toen ze de zaal verlieten na een van haar concerten. Nadien maakten Arianators massaal foto’s en filmpjes om hun steun te betuigen aan hun heldin: ‘We love you Ari, we are family and we stay together until the end.’ Volgens Ariana Grande bestaan er drie types Arianators. Ofwel zijn ze heel welbespraakt en weten ze perfect welke pose ze zullen aannemen wanneer ze op de foto gaan met hun idool. Ofwel beginnen ze te huilen en komt er geen woord meer uit. En dan zijn er nog de verlegen beestjes die door hun ouders bij de arm worden genomen om eventjes goedendag te zeggen.

In 2016 begonnen Arianators donuts te likken onder de hashtag #WeForgiveYouAriana. Aanleiding was het beruchte ‘Donutgate’: op bewakingscamerabeelden van een donutshop was te zien hoe Ariana Grande donuts uit de koeltoog likte. Toen een medewerker met verse, ongelikte donuts kwam aanzetten, proclameerde de ster: ‘What the fuck is this? I hate America’, klaarblijkelijk refererend naar het eetgedrag van haar landgenoten. De video werd haar niet in dank afgenomen. ‘Ik heb ook domme dingen gedaan in mijn jeugd, maar ik zou NOOIT aan iemands eten likken’, reageerde een boze twitteraar. Haar concert voor president Obama in het Witte Huis werd gecanceld. De eigenaar van de donutshop riep tijdens een nieuwsuitzending op om Grande aan te houden voor het likken van donuts. ‘Als voorstander van gezonde voeding raak ik soms gefrustreerd door hoe we als Amerikanen eten en consumeren zonder na te denken over de gevolgen op onze gezondheid en samenleving’, verontschuldigde Grande zich achteraf in een statement.


Team Breezy

De meest toxische

Idool: Chris Brown

Aantal Instagramvolgers: 45.200.000

Donuts en doodsbedreigingen: dit zijn de 6 opmerkelijkste fanlegers uit de popmuziek
© .

Fanprototype: Doorgedreven goedpraters.

Gemeenschappelijke vijanden: Iedereen die zich tegen Brown keert, waaronder het gerecht.

Extreemste liefdesverklaring: Heel wat fans smeken Chris Brown via Twitter om hen in elkaar te slaan. Zo lang hij er daarna maar een kusje op geeft.

Chris Brown sloeg Rihanna het ziekenhuis in, noemt zichzelf een stalker en werd veroordeeld voor geweldpleging. Dat weerhoudt zijn fans er niet van om als een blok achter de man te staan. Na het incident met Rihanna maakte Brown een video om zich te excuseren tegenover zijn fans. ‘Wat ik deed was 100 procent onaanvaardbaar. Ik kan enkel bidden en vragen om me te vergeven. Please.’ En dat deed Team Breezy. Iedereen verdient een tweede kans, toch? En een derde. En een vierde.

De liefde voor Brown blijkt onverwoestbaar. Een devote fan startte zelfs de petitie ‘Leave Chris Brown Alone’. Toen vorig jaar de Netflix-documentaire Welcome to My Life uitkwam, waarin Brown zijn verhaal doet, werd hij dan weer geprezen om zijn eerlijkheid. Want dat is hoe Team Breezy het ziet: Chris Brown is een slachtoffer van de media, die een lynchpartij zijn gestart om de arme man klein te krijgen.

In 2012 mocht Brown optreden tijdens de Grammy’s en mocht hij een beeldje mee naar huis nemen voor beste r&b-album. Dat was op zich al raar, amper drie jaar na de feiten. Nog gekker was dat er tijdens de show verschillende vrouwen via Twitter verkondigden dat Breezy hen eens goed in elkaar mocht komen slaan: ‘Chris Brown is one of the sexiest men alive and he could beat the shit out of me any day.’ Huiselijk geweld van Brown bleek de natte droom van opvallend veel vrouwen. Er werd zelfs speciaal een Twitter-account opgericht om dat soort tweets te verzamelen: op Beat Me Chris Brown! worden enkel ‘de meest toegewijde fans’ gehoord. Soms is fan zijn gewoon gevaarlijk.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content