Domino haalt voor de laatste keer nog eens alles uit de kast

Domino Festival in Ancienne Belgique houdt er mee op te bestaan. In april vindt de laatste editie van het succesnummer plaats. Blikvangers daar zijn Belle & Sebastian, BATTLES, Mika Vainio, Agnes Obel, Merzbow en José Gonzalez.

Domino Festival blaast op 12 april de laatste tonen, drones van Merzbow in dit geval, door de Ancienne Belgique. Zo komt er een eind aan de iets meer dan tien lange jaren dat Domino Festival een podium bood aan bekend, minder bekend en god-weet-waar-ze-ze-haalden.

“We hadden het gevoel dat Domino té veel aan het verworden was tot een formule en het leek ons beter in pure schoonheid te eindigen. Kill your darlings“, aldus Kurt Overbergh, Artistiek Directeur van AB en bezielier van het Domino-project.

In de periode 1999 tot 2011 was Domino exact 15 keer het toneel van concerten van bands in de schaduw. Al zouden veel bands later wel uit diezelfde schaduw treden. Denken we maar aan Interpol, The Mars Volta, Jónsi, Feist, LCD Soundsystem en vorig jaar nog Lou Reed’s Metal Machine Trio (foto).

Een opvolger voor Domino komt er niet. Domino Festival as we now know it, houdt er dus mee op. Het enthousiasme, de programmatie en de aandacht voor het ongewone blijft echter wel nagalmen in tal van andere projecten.

Ook wordt er ingezet op het uitbreiden van het ééndagsfestival Autumn Falls en krijgen de meest obscure bands nog steeds hun kans in de zusterreeks van Domino: ‘The Art Of Noise’ vs. ‘New Composers Series’, waar zowel luid als stil een forum krijgt om hun ding te doen.

Je blijft vanaf april dus zeker niet op uw honger zitten wat donkere, veelhoekige of mooi afgelijnde muziek betreft. Al kunt u vanaf 6 april wel nog een laatste keer terecht in AB voor het enige echte Domino Festival.

Van de vijftiende en laatste editie is dit de line-up:

06/04: TOUCH presents Mika Vainio + Hildur Gudnadóttir + Thomas Ankersmit

07/04: Darkstar + Hype Williams + oOooOOoooOOO (dj-set)

08/04: ANBB (Alva Noto + Blixa Bargeld) + Meat Beat Manifesto + Cindytalk + Intangible States

09/04: Agnes Obel + Claire Louise

10/04: Belle & Sebastian

11/04: BATTLES + Dan Deacon + Oneohtrix Point Never + Factory Floor + Games (dj-set)

12/04: José Gonzalez & The Göteburg String Theory + Little Scream + The Screening of ‘The extraordinary life of José Gonzalez’

12/04: Merzbow + Liturgy + Sightings

Daarnaast wordt in ABResto ook plaats gemaakt voor een expositie van het label Latitudes (sublabel van Southern Records) waar ondermeer platen van The Jesus & Mary Chain, My Bloody Valentine, PJ Harvey, Bauhaus en Crass bij werden uitgebracht.

Het laatste Dominofestival vindt plaats van 06/04 tot 12/04 in de Ancienne Belgique in Brussel. Meer informatie over Domino en de Ancienne Belgique vind je hier.

Pieter Devriese

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content