Definitief: Tomorrowland kan doorgaan

Tomorrowland © Belga

Het dancefestival Tomorrowland kan doorgaan, zoals gepland. Het hof van beroep heeft de gevorderde maatregelen van de zeven buren ongegrond verklaard.

De organisatoren kunnen op beide oren slapen: het megadancefestival Tomorrowland op het recreatiedomein in Boom kan in juli plaatsvinden zoals gepland. Het hof van beroep in Antwerpen heeft de gevorderde maatregelen van de zeven buurtbewoners ongegrond verklaard.

Overlast

Voor de tiende verjaardag van Tomorrowland plant ID&T dit jaar twee festivalweekends in juli met in totaal 360.000 bezoekers. De zeven buren vrezen nog meer geluidshinder en overlast en dagvaardden festivalorganisator ID&T, de provincie Antwerpen en de gemeenten Boom en Rumst in kort geding. Ze eisten in hoofdorde een verbod op het festival en vroegen ondergeschikt een aantal maatregelen om de geluidshinder te beperken.

Ongegrond

De rechter in eerste aanleg verklaarde hun vordering in mei ongegrond: de buren wisten al sinds 3 december dat er een dubbel festivalweekend gepland werd, maar brachten pas twee maanden later een dagvaarding uit.

Het hof oordeelde dat de buren niet nodeloos getalmd hadden, maar ze konden wel niet aantonen dat de geluidshinder van die mate zal zijn om de gevorderde maatregelen aanvaardbaar te maken. Zelfs de door hen voorgestelde maatregelen om de geluidshinder te beperken, komen immers de facto neer op een verbod van het festival.

‘Opgelucht’

Festivalorganisator ID&T reageert uitermate tevreden na de uitspraak van het hof van beroep. “We zijn superopgelucht”, aldus woordvoerdster Debby Wilmsen. “Het hof is het met ons eens dat we met alle vergunningen wettelijk in orde zijn en we zijn blij dat we nu verder kunnen werken aan de verjaardagseditie van Tomorrowland. De opbouw van het festival is maandag gestart en vrijdag stellen we ons thema ‘Key to happiness’ voor. We blijven ook inzetten op onze buurtwerking, wat een belangrijke prioriteit is. Ook de zeven klagers willen we daar blijven in betrekken.”

Tomorrowland vindt plaats tijdens de weekends van 18, 19 en 20 juli, en 25, 26 en 27 juli. Alle tickets zijn (al lang en heel snel) de deur uit.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content