De Tsjech Lukas Vondracek wint Koningin Elisabethwedstrijd

© BELGA

De Tsjech Lukas Vondracek heeft Grote Internationale Prijs Koningin Mathilde gewonnen tijdens de finale van de Koningin Elisabethwedstrijd. Dat heeft juryvoorzitter Arie Van Lysebeth zondag iets na middernacht bekendgemaakt in de Brusselse Bozar. De Amerikanen Henry Kramer en Alexander Beyer eindigen respectievelijk op de tweede en derde plaats.

De vierde prijs gaat naar de Zuid-Koreaan Chi Ho Han, de vijfde prijs is voor de Kroaat Aljosa Jurinic en de Italiaan Alberto Ferro kaapt de zesde prijs weg. De zes andere finalisten werden zondag in alfabetische volgorde afgeroepen en ook op een groot applaus onthaald.

Vondracek reageerde zeer geëmotioneerd op zijn overwinning. “Maar de muziek is altijd de ster van de show”, aldus de Tsjech. “Ik wil de jury bedanken om in mij te geloven en mij te vertrouwen, en ik zal mijn best doen om hen niet teleur te stellen en altijd loyaal te blijven aan mijn muziek”, aldus de pianist, die ook zijn medefinalisten en het publiek bedankte.

De 29-jarige Vondracek voerde op vierjarige leeftijd zijn eerste concert op en debuteerde voor een groot publiek in 2002 met het Tsjechisch Filharmonisch Orkest en pianovirtuoos Vladimir Ashkenazy. Hij studeerde af aan het New England Conservatory in de klas van Hung-Kuan Chen en won de internationale muziekwedstrijden van Hilton Head, San Marino en Unisa, evenals een Speciale Prijs in de Internationale Van Cliburnwedstrijd. Hij gaf al meer dan duizend concerten op de vijf continenten.

Henry Kramer (1987), die eindige op de tweede plaats, studeerde in 2011 af aan de Juilliard School in New York en vervolgt nu zijn opleiding aan de Yale School of Music bij Boris Berman. Vorig jaar bracht hij zijn eerste cd uit, gewijd aan Liszt (Naxos). De bronzen laureaat Alexander Beyer (1994), studeert aan het New England Conservatory bij W.K. Byun en R. Sherman, en combineert die studies met studies wiskunde in Harvard.

De jury, die enkel bestond uit pianisten, koos de laureaten op basis van de opvoering van een concerto naar keuze en van hun opvoering van “A Butterfly’s Dream”, het concerto dat Claude Ledoux speciaal voor de wedstrijd heeft componeerd. Ledoux sprak zaterdag van “twaalf uitzonderlijke prestaties”. De finalisten werden begeleid door het Nationaal Orkest van België onder leiding van dirigent Marin Alsop, die na afloop van de wedstrijd zei dat “het prachtig is om de jonge talenten te ontmoeten bij het begin van hun carrière”.

De hoofdprijs van de Koningin Elisabethwedstrijd, de Grote Internationale Prijs Koningin Elisabeth, bedraagt 25.000 euro. De tweede prijs is de Prijs van de Federale Regering (20.000 euro), de derde prijs de is de Prijs Graaf de Launoit (17.000 euro), de vierde prijs is de Prijs van de Gemeenschapsregeringen van België (12.500), de vijfde laureaat wint de Prijs van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (10.000 euro) en de zesde prijs is de Prijs van de Stad Brussel (8.000 euro). De niet-gerangschikte laureaten winnen elk 4.000 euro aangeboden door de Nationale Loterij.

Vondracek won naast de hoofdprijs in de wedstrijd, ook de Canvas-Klaraprijs, waarvoor kijkers en luisteraars konden stemmen. Die prijs bedraagt 2.500 euro.

De vorige piano-editie van de Koningin Elisabethwedstrijd, in 2013, werd gewonnen door de Israëliër Boris Giltburg. Volgend jaar vindt de allereerste cello-editie van de wedstrijd plaats.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content