Luc Dufourmont

‘De stier verliest niet altijd, mijnheer’

Luc Dufourmont Beter bekend als bendeleider Roste Luc uit 'Bevergem' en als bandleider van onder meer ID!OTS.

‘Ik mag dat zeggen, hé, dat ik werk zoek?’ dixit Luc Dufourmont, Roste Luc uit Bevergem en de brulboei van het onvolprezen ID!OTS, begin dit jaar in Knack Focus. En kijk, vanaf nu leest u op KnackFocus.be elke vrijdag een al even onvolprezen column van hem: De Hoek van Luc Dufourmont. Daarin becommentarieert hij de actualiteit aan de hand van een song. Deze week ziet hij sterke gelijkenissen tussen de dood van torero Víctor Barrio en ‘Bulls on Parade’ van de Amerikaanse keetschoppers Rage Against the Machine.

En daar lag hij dan, met zijn achterwerk omhoog, bebloed, zieltogend op de grond. Het deed me even denken aan een oude mop over het eten van stierenkloten na de corrida. Daarbij vraagt een klant aan de chef waarom die kloten op zijn bord zo klein zijn. Waarop de chef: ‘De stier verliest niet altijd hé, mijnheer.’

Zaterdag 9 juli 2016, Víctor Barrio, 29 jaar jong, sterft live voor de ogen van honderden kijkers in de arena van Teruel, iets ten westen van Madrid. Het stierengevecht wordt ook rechtstreeks op de Spaanse televisie uitgezonden. De internationale media pikt het nieuws gretig op. Om de kijkcijfers nog wat aan te dikken krijgt het item een extra vermelding: niet voor gevoelige kijkers.

Als niet-actieve verdediger van dierenrechten was ‘goed gedaan’ het eerste wat in me opkwam, maar ik wil dit niet laten passeren want ik ben ook een verdediger van mensenrechten en menselijk leed wens ik niemand toe.

De discussie over het al dan niet verbieden van stierengevechten is weer brandend actueel. Uiteraard moeten die verboden worden. Nu de bende van de IS het principe van brood en spelen opnieuw heeft gelanceerd door mensen op de meest wreedaardige manier af te maken, is het aan het Vrije Westen om een voorbeeld te stellen. Wij, wij doen dit niet, we zijn immers geciviliseerd… Blijven dromen zeker? Al beelden gezien van voetbalhooligans die schuimbekkend een mens in elkaar schoppen tot er geen beweging meer in zit? Al eens een vrouw gezien met zware verwondingen in het gezicht die om vier uur in de morgen opgenomen wordt op de spoedafdeling? En dat allemaal in dezelfde week waarin Amerikaanse cops alweer twee zwarte medemensen hebben afgeknald en een oorlogsveteraan op zijn beurt als een gek op de politie is beginnen te schieten.

Maar we dwalen af.

Stierengevechten dus. Wisten jullie dat een stier eigenlijk een heel aimabel dier is? Stieren die in de arena eindigen worden dagen voor de wedstrijd onderworpen aan een reeks van gruwelijke mishandelingen zoals daar zijn: vaseline in de ogen om het zicht te vertroebelen, een naald in de genitaliën, elektroshocks, zwaar laxerende middelen in de voeding om hem te verzwakken, natte kranten in de oren, een kooi met een hellende vloer zodat het dier volledig uit evenwicht is wanneer de ‘strijd’ begint. En dan wordt hij nog een hele tijd lang hard in de nieren geslagen met zandzakken want die laten geen sporen na op de huid. Als wist-je-datjes kunnen deze hierboven wel tellen hé? Geen dank, men zegge het voort.

‘Altijd iemands vader, altijd iemands kind’, zingt Vermandere in Duizend soldaten. Misschien had de moeder van Victor al tientallen keren gezegd dat hij er beter mee zou stoppen. Ik zie ze zo voor mij. Telkens als haar zoon een wedstrijd had, stapte ze naar de Catedral de Santa María de Mediavilla in Teruel en stak ze biddend een kaarsje op, waarna ze knielde voor de voeten van de Madonna. Zijn mooi ogende vrouw Raquel had op haar Facebookpagina nog opgeroepen om massaal naar de wedstrijd te komen kijken.

Wie had kunnen denken dat haar man voor haar ogen de hoorns van de 527 kg wegende stier dwars door zijn hart zou krijgen? Niemand, of toch misschien enkelen? Het is sinds 1987 geleden dat een matador het leven liet tijdens een stierengevecht. Allemaal heel triest. Volgende week eten ze na de corrida gewoon weer stierenkloten, tot er weer eens een stier wint. Of schaffen we deze barbaarse sport af? Honger gekregen?

Klik hier voor het stierenklotenrecept van Piet Huysentruyt.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Partner Content