De nieuwe plaat van U2 draagt de dood in het hart

© U2

In opspraak geraakt door de Paradise Papers, Bono? Dan breng je, bij wijze van bliksemafleider, toch gewoon een nieuwe elpee uit?

Songs of Experience, de veertiende van U2, vormt een tweeluik met het drie jaar oude Songs of Innocence. Beide titels zijn geïnspireerd door een dichtbundel van de achttiende-eeuwse mysticus William Blake. Deel een was een nostalgische terugblik op de jeugd van de bandleden, deel twee zoomt in op de staat van de wereld.

Eigenlijk was Experience vorig jaar al af, maar toen zetten de brexit en de verkiezing van Trump plots alles op zijn kop. De nummers werden dus prompt herschreven, zodat ze zouden aansluiten bij het nieuwe maatschappelijke en politieke klimaat.

De Ierse dichter Brendan Kennelly adviseerde Bono dit keer te schrijven ‘alsof hij dood was’. En ja, de songs dienen zich aan als persoonlijke afscheidsbrieven aan mensen die hem na aan het hart liggen. Het radiovriendelijke You’re the Best Thing About Me en het aandoenlijke Landlady zijn odes aan zijn vrouw Ali. Andere tracks zijn gericht aan zijn zonen (het bombastische Love Is Bigger Than Anything in Its Way) of dochters (Get Out of Your Own Way, dat klinkt als een U2-imitatie door The Killers).

In een krampachtige poging modern te zijn, brengen de Ieren vijf producers in stelling en roepen ze de hulp in van Kendrick Lamar.

Qua sound heeft Songs of Experience weinig verrassends te bieden. In een krampachtige poging modern te zijn, brengen de Ieren vijf producers in stelling en roepen ze de hulp in van Kendrick Lamar en – op de luxeversie – Lady Gaga.

Dat belet niet dat de helft van het materiaal in banaliteit verzinkt. U2 by numbers dus, inclusief tenenkrommende woordspelingen zoals ‘refujesus’.

Toch vallen er ook positieve dingen te melden. Twee liedjes over vluchtelingen, het fraaie Summer of Love en het springerige Red Flag Day (een neefje van New Year’s Day), behoren tot de piekmomenten. Idem voor The Blackout, een knaller waarin de ritmesectie een nerveuze groove uitrolt over de weinig opbeurende boodschap: ‘Democracy is flat on its back.’

Een andere favoriet: het knap opgebouwde The Little Things That Give You Away, waarin The Edge even tintelend uit de hoek komt als destijds in Bad. Voorts deelt U2 cynische prikjes uit aan collega-entertainers, flirt het met vocoders en auto-tune en serveert het, tot slot, een bakje troost.

Songs of Experience is een gevarieerde plaat waarop triphop, glamrock en productietechnieken uit r&b en hiphop hand in hand gaan. Degelijk en herkenbaar, maar nieuwe classics zitten er, na veertig jaar, écht niet meer in.

Songs of Experience is uit bij Island

Download

Summer of Love

Red Flag Day

The Little Things That Give You Away

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content