De MIA’s: Wordt Stromae of Oscar & The Wolf de grote winnaar?

Max Colombie © Wouter Van Vaerenbergh

2014 was onder meer het jaar van Stromae. Vertaalt hij dat opnieuw in een riante triomftocht tijdens de uitreiking van de MIA’s? Of steken Oscar & The Wolf en/of Gabriel Rios er voor de gelegenheid een stokje voor. Een voorbeschouwing.

Donderdag bepaalt muziekminnend Vlaanderen wie er aan de haal gaat met de meeste MIA’s, de Vlaamse Music Industry Awards. In totaal worden 17 beeldjes verdeeld die gekozen zijn door het publiek en de muzieksector.

Oscar & The Wolf favoriet

Als het ook dit jaar mee zit, zal Stromae geen mal figuur slaan. Vorig jaar won hij de awards in alle categorieën waarin hij genomineerd was. Acht in totaal, een record. Toch is het niet de intussen wereldberoemde Ket die deze achtste editie de meeste nominaties achter zijn naam heeft. Publiekslieveling Oscar & The Wolf, de band rond de populaire Max Colombie, mag met zes nominaties op zak straks als grote favoriet naar de Eurocam Media Center in Lint, waar de ‘Vlaamse Grammy’s’ worden uitgereikt.

De twintigers rockten zich afgelopen zomer met het succesalbum Entity in de muzikale belangstelling. In eigen land, maar ook daarbuiten. De band schopte het met hun dromerige elektropopsong onder meer tot The Playlist van de Britse krant The Guardian, synoniem voor ‘veelbelovende nieuwe band’. Afgelopen maanden werden ze in onze contreien alvast grijzer gedraaid dan de lokken van George Clooney. Strange Entity staat zelfs op een in ‘De Hotlist 2014’, de lijst met de vaakst gespeelde songs van het afgelopen jaar op Studio Brussel.

Straks krijgen de jonge wolven mogelijk een huldiging als beste band van het jaar, beste album, beste artwork, beste videoclip en beste alternatieve band. Vooral die laatste categorie ligt artiesten na aan het hart. Dat bleek vorig jaar toen Daan – zo blij als een kind – de prijs in huis haalde. In de categorie ‘Doorbraak’ zien we geen enkele andere artiest Oscar & The Wolf iets in de weg leggen. Tenzij het Gentse Kenji Minogue voor een verrassing zorgt. Ook zij kenden een boerenjaar, met onder meer een sterke passage tijdens de afgelopen Pukkelpopeditie.

De MIA's: Wordt Stromae of Oscar & The Wolf de grote winnaar?
© Wouter Van Vaerenbergh

Alors on danse?

En dan Stromae. De vorige prijsuitreiking was allerminst formidable te noemen voor de Brusselaar. De artiest met de slimme marketingcampagne zette zijn muzikale veroveringstocht ondertussen ook overzees voort en pronkt momenteel zelfs op de affiche van het Amerikaanse festival Coachella. Vorig jaar kwam hij handen tekort om zijn acht gewonnen beeldjes te dragen.

Vanavond kan hij mogelijk vijf nieuwe beeldjes op zijn schouw zetten. Met Ta fête kan hij de eerste artiest zijn die driemaal een MIA voor hit van het jaar wint. In deze categorie kruist hij de degens met Gabriel Rios (Gold), Dimitri Vegas & Like Mike (Find Tomorrow) en 2Fabiola feat. Loredana (She’s After My Piano). Daarnaast is Stromae ook genomineerd in de categorieën beste pop, beste mannelijke artiest, beste live act en beste videoclip.

Gabriel Rios
Gabriel Rios© Wouter Van Vaerenbergh

Of toch Gabriel Rios?

Ook Gabriel Rios scoort in het beste geval een vijfklapper. De singer-songwriter toverde met This Marauder’s Midnight en Gold een succesvol album en dito single uit zijn Puerto Ricaanse hoed. Naast een nominatie voor de plaat en het nummer, werden ook zijn jaarprestaties als solo man, live performance en auteur/componist met een nominatie beloond.

Intergalactic Lovers, Admiral Freebee en Triggerfinger zullen donderdag allicht een bijrol spelen. Zij sleepten elk drie nominaties in de wacht.

Traditiegetrouw wordt ook de Lifetime Achievement Award uitgereikt. De speciale Mia gaat dit jaar postuum naar Luc De Vos. De zanger overleed eind november.

Peter Van de Veire mag als ceremoniemeester de show aaneenpraten. De awards worden uitgereikt door opvallende personen van het afgelopen jaar, zo meldt de organisatie. Lees: Jani Kazaltzis, Joy Anna Thielemans, Mathias Vergels, Tine Embrechts, Jan Mulder, Erik Van Looy, Clara Cleymans, Louis Talpe, minister Sven Gatz, minister president Geert Bourgeois en – uiteraard – de slimste van het gezelschap: Adil El Arbi. Over Natalia werd dit jaar met geen Kempens woord gerept. (JB/DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content