De magie van The xx houdt stand op Rock Werchter

Het was een van de hamvragen of The xx het op het hoofdpodium van Rock Werchter kon waarmaken. Een festivalband wordt The xx met zijn treurnis en intimiteit wellicht nooit, maar het Londens trio is voldoende gegroeid om zich op een festival goed uit de slag te trekken.

DA GIG: The xx @ Rock Werchter (Zaterdag 21:35, Main Stage)

IN EEN ZIN: The xx overtuigde met vers werk en vernieuwde versies van de bekende nummers.

HOOGTEPUNTEN: Fiction, Night Time

LAAGTEPUNTEN: Nieuw nummer ‘Angels’ was een ongelukkige opener

BESTE QUOTE: ‘Jullie zijn onze danku’s nu waarschijnlijk al beu, maar toch bedankt. Dit betekent veel voor ons.’ (Oliver Sim bedankt de toeschouwers al voor de derde of vierde keer.)

Met het heel minimalistische nieuwe nummer ‘Angels’ leek een overtuigende start al uitgesloten. Gelukkig smeten de Londenaars er meteen ‘Islands’ – luid meegezongen, trouwens! – en ‘Heart Skipped A Beat’ achteraan. Het momentum was er voor nog een verse, ‘Fiction’, een prachtsong die door een housebeat naar een hoger platform getild werd.

The xx heeft merkbaar heel wat tijd in het repetitiekot gespendeerd om de songs uit het debuutalbum wat te updaten. ‘Basic Space’ kreeg een zwaardere beat mee en ‘Crystalised’ leek wel een compleet andere song, met adembenemende stiltes, verpulverende sub-bassen en spacy dance-effectjes. Welkome veranderingen waar het brein van Jamie ‘xx’ Smith wellicht voor een groot stuk tussen zit. Hoed af voor de manier waarop hij alle instrumentatie buiten gitaar en basgitaar op zich nam. Terwijl alle aandacht naar de dialogen tussen Romy Madley Croft en Oliver Sim ging, slenterde hij gedurig van keyboard naar sampler, van drummachine naar steeldrum en gewone drumvellen.

Hoewel de sound die The xx aan de dag legde over het algemeen heftiger was, tastte dat de gewoonlijke betovering niet aan. ‘Reunion’, ‘Sunset’ – weer twee nieuwe – en ‘Take Care’ hadden een beat waarvan menig techno- of houseproducer groen van jaloezie zou uitslaan, maar echt dansen kreeg je niet over je hart omdat Crofts huilerige gitaar je volledig in zijn ban had. De magie van The xx is nog steeds intact en houdt ook stand in een festivalcontext.

SETLIST

Angels / Islands / Heart Skipped A Beat / Fiction / Basic Space / Infinity / VCR / Crystalised / Fantasy / Shelter / Reunion / Sunset / Night Time / Take Care / Intro / Tides / Stars

Jesse Van Pée – Foto’s: Wouter Van Vaerenbergh

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content