De Jeugd van Tegenwoordig wint Nederlandse Popprijs

De Nederlandse rapformatie De Jeugd van Tegenwoordig heeft de Popprijs gekregen op het jaarlijkse festival Noorderslag in Groningen. De jury roemt het eigenzinnige viertal omwille van hun belangrijke bijdrage aan de Nederlandse popmuziek.

De jury van de jaarlijkse Popprijs voor de beste Nederlandse muzikanten noemt rappers Willie Wartaal, Vjeze Fur en Faberyayo samen met producer Bas Bron een ‘zeldzaam aanstekelijk viertal, dat zich bewezen heeft als insiprators voor niet alleen aankomende raptalenten, maar voor iedereen die van muziek houdt’.

De Jeugd van Tegenwoordig brak in 2005 door met de hit Watskeburt?! In het lied goochelt het viertal met zelfbedachte woorden en uitdrukkingen waarvan niemand echt de betekenis kent. Later dat jaar kwam hun debuutalbum Parels Voor De Zwijnen uit, maar het was pas in 2008 dat De Jeugd met hun tweede album De Machine ook commercieel succes boekte in Nederland en België. Singles als Hollereer, Deze Donkere Jongen Komt Zo Hard en Sterrenstof bevestigden hun status als Nederlands bekendste rappers. Vorig jaar stootte hun derde album De Lachende Derde door naar de top 10 van de Nederlandse hitparade.

De Popprijs mag gerust een van de belangrijkste muziekprijzen van Nederland worden genoemd. In het lijstje van de vorige winnaars staan onder meer Within Temptation, Anouk en Armin Van Buuren. De Jeugd van Tegenwoordig ontving naast een beeldje ook een cheque ter waarde van tienduizend euro.

Na de traditionele bierdouche en een gesmaakt concert maakte de groep nog bekend dat dit voorlopig het laatste optreden was. De groepsleden willen zich nu concentreren op hun afzonderlijke soloprojecten. (TG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content