De festivalzomer van 2014 in drie beelden: Fun on film

Metamorfoses, extravaganza, een publiek in trance of een oprecht blije artiest in de backstage: muziekfestivals leveren doorgaans schitterende foto’s op. Wij vroegen onze drie rockfotografen naar hun favoriete kiekje van de afgelopen zomer.

KellyLee Evans, Gent Jazz, 10 juli 2014 (Piet Goethals)

De festivalzomer van 2014 in drie beelden: Fun on film
© Piet Goethals

‘Deze foto straalt datgene uit wat ik in concertfoto’s wil zien: spontaniteit, expressiviteit en vitaliteit’, drie gouden regels die fotograaf Piet Goethals het ultieme kiekje moeten bezorgen. Afgelopen zomer was dat het geval tijdens het Gent Jazz-festival, meer bepaald tijdens het concert van KellyLee Evans. ‘Ik zoek tijdens optredens naar dat onbewaakte moment waarop de artiest zijn of haar imago eventjes uit het oog verliest, de pose laat vallen en een stuk van zichzelf blootgeeft. Ik wil de emotie vatten. Soms gaat mijn voorkeur uit naar een meer esthetisch beeld. Afhankelijk van het moment, het optreden, de belichting. Maar deze foto van KellyLee Evans is rauwe energie vol vrolijkheid.’

Holi festival, Couleur Café, 28 juni 2014 (Wouter Van Vaerenbergh)

De festivalzomer van 2014 in drie beelden: Fun on film
© Wouter Van Vaerenbergh

Couleur Café mag traditioneel het zomerse hoofdstedelijke muziekgebeuren aftrappen. Het kleurrijke driedaagse festival levert traditiegetrouw fraaie beelden op. Zoals tijdens ‘Holi Couleur’, het nieuwe, op het traditionele Indische Holi-feest geïnspireerde luik van het programma. Bedoeling is dat festivalgangers zich laten inpakken met kleurrijke poeders en in de wolk flink uit de bol gaan op aangepaste muziek. Dit moment, vastgelegd op de gevoelige plaat van Wouter Van Vaerenbergh, spreekt boekdelen. ‘Be part of the experience!’, aldus de rockfotograaf. Zijn favoriete beeld van afgelopen zomer.

Die Antwoord, Pukkelpop, 14 augustus 2014

De festivalzomer van 2014 in drie beelden: Fun on film
© Jef Boes

Op het podium is hij loslopende wild, een pitbull die vuilgebekte raps genadeloos aan elkaar blaft. Maar zodra de beats gaan liggen, is Ninja van Die Antwoord een teddybeer met een engelengezichtje, goed voor tenenkrullende grapjes. Wat Ninja hier precies vertelde, is onduidelijk, maar hij bezorgde StuBru-presentatrice Kirsten Lemaire en enkele mannen van de Pukkelpop-crew een oprechte glimlach. En fotograaf Jef Boes zijn favoriete beeld.

‘Voor concertbeelden op festivals zoek ik niet per se de eerste rij op om frontmannen te fotograferen die staan te roepen of tieren. Dat kan wijze beelden opleveren, zeker en vast, maar ik probeer er doorgaans een ander moment uit te pikken’, zegt de fotograaf.

‘Deze foto vond ik heel tof, omdat het de gewone mens achter de vloekende, vuurspuwende artiest op het podium toont. Een breekbare mens die oprecht blij is. Met een schone, menselijke glimlach op zijn gelaat’, vervolgt Boes.

Het beeld werd genomen in de backstage, vlak na het Pukkelpop-optreden van Die Antwoord. ‘Ik stond aan het einde van de lange doorgang waar artiesten passeren na hun optreden, bij enkele gasten die de band stonden op te wachten. Toen Ninja buitenkwam en mensen begon te omhelzen, ben ik in actie geschoten. Er werd nog goed gelachen om een mopje over het concert. Het is geen iconische foto, maar het geeft wel een ander beeld van deze Ninja.’ (DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content