De festivalanekdote van Stijn Meuris

© Alexander Popelier
Michael Ilegems
Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

In de aanloop naar de Belgische festivalzomer, vragen wij tien BF’s (bekende festivalgangers) naar een festivalherinnering die hen voor altijd zal bijblijven. Vandaag: Stijn Meuris.

Identikit Wie: Stijn Meuris

Wat: In 1990 won Stijn Meuris Humo’s Rock Rally met Noordkaap, een band die vooral bekend werd met hitsingles als Ik hou van u en de Will Tura-cover Arme Joe. Exact tien jaar na de Rock Rally-overwinning, trok Meuris de stekker uit Noordkaap en startte hij Monza op. Daarmee blikte hij drie albums in, waaronder het gelauwerde Van God Los. Sinds 2010 maakt Meuris muziek onder zijn eigen naam. Daaruit kwamen tot nog toe twee albums voort. Stijn Meuris heeft met al zijn formaties op de grote Belgische festivals gespeeld.

Welk festival: Rock Werchter.

‘In 1999 stond ik voor het eerst op Rock Werchter, toen nog met Noordkaap. Eén van de headliners van dat jaar was R.E.M., een band waar ieder van ons een geweldig grote fan van was. Tenminste dat dacht ik, want toen we backstage naast Michael Stipe zaten te eten – een heel klein manneke trouwens, hij kwam amper boven de tafel uit -, vroeg onze Nederlandse bassist: ‘Stijn, wie ís die man?’ (lacht) Nu, als je Michael Stipe van achter zijn microfoon weghaalt, en je zet hem ergens aan een tafel achter een stuk kip, dan wordt hij vreemd genoeg haast onherkenbaar. Zó gek was dat dus ook weer niet. Maar toen Herman Schuermans even later goeiedag kwam zeggen – hij schuimt steevast alle kleedkamers af om de bands die op de Werchter-affiche staan persoonlijk te groeten -, vroeg diezelfde bassist: ‘Stijn, wie ís die man?’ Toen wist ik: we hebben misschien de verkeerde bassist gekozen (lacht). Hij is trouwens ook niet lang bij de groep gebleven. Een heel getalenteerde muzikant en een heel lieve jongen hoor, maar hij bleek de ins en outs van het muziekcircuit niet helemaal te kennen. Dat was voor mij toch wel een ontnuchtering.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content