De definitieve gids voor het ordenen van uw platenkast

© .
Geert Zagers
Geert Zagers Journalist bij Knack Focus

Als The Zombies bij de z staat, moet Das Pop dan ook bij de p? Een antwoord op de grote logistieke levensvraag waar elke vinylliefhebber vroeg of laat mee geconfronteerd wordt. Zeker wanneer u zaterdag 21 april na Record Store Day terug thuiskomt met een verse lading platen.

Optie 1: gewoon niet.

Niet enkel een theoretische mogelijkheid. Er zijn mensen die hun platen niet rangschikken maar na beluistering op een willekeurige plek in de platenkast terugsteken. Of ook: gewoon plat op een hoop op de kast naast de platenspeler leggen, zonder ze zelfs maar in een binnenhoes te steken. Dat blijken dezelfde mensen te zijn die te lui zijn om de naald met de naaldhengel te beroeren en hun platen vastnemen met vingers óp het vinyl. Inderdaad: dan kunt u zich al even goed op Spotify abonneren en naar de playlist ‘Acoustic Chill-Out’ luisteren.

Ideaal voor mensen zónder zelf gediagnostiseerde obsessieve compulsiviteit.

Optie 2: alfabetisch op naam, vervolgens op jaartal.

Sinds de introductie van de 12 inch in 1926 dé standaardmethode inzake classificatie. Lidwoorden tellen niet mee en bij persoonsnamen telt de achternaam: de subregels zijn bekend. Evenwel: anders dan doorgaans aangenomen wordt, is ‘alfabetisch’ niet de meest feilloze methode. Miike Snow bestaat uit drie leden en moet dus bij de m staan en niet bij de s, zoals doorgaans gebeurt. Hoort P Diddy naast Puff Daddy te staan of naast Dido? Wat met Paul McCartney & Wings? En vooral: moeten de latere soloplaten van Alice Cooper bij de c staan en het vroegere bandwerk bij de a?

Ideaal voor mensen die níét hardop moeten lachen als ze Muddy Waters bij de w aantreffen.

Optie 3: eerst op genre, dan pas alfabetisch en op jaartal.

De platenwinkelmethode. Bespaart u van het ándere probleem met optie 1: het schuineneksyndroom, dat ontstaat doordat u eindeloos naar uw platenkast moet staren. Eerst op genre rangschikken mag dan inferieur zijn qua classificatiemethode, het helpt wel qua gebruiksgemak. Classificatie op genre heeft evenwel ook andere consequenties: aangezien u Serge Gainsbourgs Aux armes et caetera zowel bij ‘reggae’ als ‘Frans chanson’ kunt zoeken, zult u twee exemplaren moeten kopen. Om nog maar te zwijgen over de vraag of Talk Talks Laughing Stock bij ‘experimentele synthpop’, ‘progrock’ of ‘postrock’ dient te staan. Niemand die dáárop wil antwoorden.

Ideaal voor mensen die houden van nutteloze discussies.

De definitieve gids voor het ordenen van uw platenkast
© .

Optie 4: chronologisch.

Chronologisch op datum van release, bedoelen we dan. De enige volstrekt objectieve methode van rangschikken en samen met ‘alfabetisch op naam van de producer’ en ‘alfabetisch per label’ dé favoriete methode van de ware muzieksnob. Ja, rereleases zijn een probleem, maar die zijn sowieso iets waar de echte collectioneur zich ver van houdt. Staat garant voor bewonderende blikken van uw vrienden wanneer ze vragen waar ze Foxtrot van Genesis kunnen vinden en u ‘1972’ antwoordt. Heeft als nadeel dat uw eventuele partner nooit nog een plaat in uw collectie zal weten te vinden. Wat op zich geen nadeel hoeft te zijn.

Ideaal voor mensen zonder lief die te veel tijd spenderen met andere mensen zonder lief.

Optie 5: autobiografisch.

Ook bekend als de High Fidelity-methode, naar de gelijknamige film, waarin John Cusack uitlegt dat hij zijn vinylcollectie chronologisch rangschikt op datum van aankoop. Het resultaat is een autobiografische soundtrack van uw leven, te beginnen bij de platen uit uw jeugdjaren. Dat betekent dat u een haast absoluut geheugen moet hebben voor u een plaat terugvindt, maar u hebt wel aan elke bezoeker een verhaal te vertellen. Ter info: mocht dat verhaal spijtig genoeg beginnen met Limp Bizkits Chocolate Starfish and the Hot Dog Flavoured Water, dan is het geen schande om alsnog Radioheads Kid A vooraan te plaatsen. Iedereen heeft fouten gemaakt. U hoeft daar niet elke dag aan herinnerd te worden.

Ideaal voor romantici. En Rain Man.

Optie 6: op kleur.

Een methode die sinds de opkomst van Pinterest in zwang is, waarbij de albums als interieurobject per kleur gerangschikt worden. Wordt hier heel enkel voor de volledigheid vermeld. Een op kleur gerangschikte platenkast is een dode platenkast. Daarbij: ‘classificatie op kleur’ was toch al geen optie voor u, gezien uw enorme collectie white labels.

Ideaal voor mensen die die Muddy Waters-grap van daarnet nog altijd niet snappen.

Record Store Day

Op zaterdag 21/4 in platenwinkels over de hele wereld.

Partner Content