De comeback van Snow Patrol, de ‘slechtste band ter wereld’

© .

Dat zeggen wij niet, dat zegt The Guardian.

DE FEITEN

Snow Patrol maakt na zeven jaar stilte een comeback. Na frontman Gary Lightbody’s geworstel met een depressie, verslavingen en een writer’s block komt op 25 mei Wildness uit, hun zevende studioalbum. De eerste vier singles klinken alvast heel erg Snow Patrol. Niet iedereen is daar blij mee. ‘I’ll donate to put this band into space. I’ll donate even more to leave them there’, reageerde iemand op de spacy videoclip voor Life on Earth. Hij was niet de enige. ‘Why does everybody hate Snow Patrol?’ kopte The Guardian al in 2007. Elf jaar later lijkt er weinig veranderd.

De comeback van Snow Patrol, de 'slechtste band ter wereld'

Het moet gezegd: Snow Patrol heeft zijn geschiedenis niet mee. In 1995 brachten ze met The Yoghurt vs. Yoghurt Debate hun eerste ep uit, toen nog onder de bandnaam Shrug. ‘To shrug’ betekent ‘de schouders ophalen’. Dat is erom vragen. Later hadden ze bijna een reclamespot voor Philips beet, maar die ging naar hun Britse collega’s van Gomez. Na hun twee eerste albums als Snow Patrol hadden ze met hun toen nog rommelige indierock de critici wel mee, maar sliepen ze nog steeds bij fans thuis op de grond en deden ze zich voor als bandleden van Belle & Sebastian om in hippe clubs binnen te raken. Uiteindelijk braken de jongens in 2006 internationaal door dankzij een sentimentele sterfscène uit Grey’s Anatomy waarvoor het al even sentimentele Chasing Cars als soundtrack dienstdeed.

De comeback van Snow Patrol, de 'slechtste band ter wereld'

Kort samengevat: Snow Patrol is zo uncool als een kapotte frigo. Waarom de band zo extreem hard wordt gehaat is dan weer moeilijk te zeggen. Ja, ze schrijven melige meezingers, maar dat doet Razorlight ook. Ja, ze staan in goedgevulde stadions vol tienermeisjes en veertigplussers, maar daar staat Coldplay ook. Toch is het Snow Patrol dat de titel ’the world’s worst band’ meekreeg van The Guardian. NME hield het op een milder ‘music for Ford Focus owners and their girlfriends’. Waarop Lightbody in een interview benadrukt dat hij muziek maakt ‘voor elke mogelijke auto, vooral de Skoda’. Een Skoda is zo mogelijk nog minder cool dan een Ford Focus. Het is onduidelijk of Lightbody dat doorhad.

DE TRIVIA

– Chasing Cars was het meest gedraaide nummer in de UK gedurende de noughties, net boven andere toppers als Shine van Take That en I Don’t Feel Like Dancin’ van Scissor Sisters.

– Fanweetje: Just Say Yes, hun andere grote hit, was oorspronkelijk geschreven voor Gwen Stefani, die vriendelijk bedankte. Toen nam Nicole Scherzinger – die van de Pussycat Dolls – het nummer op met een fake Iers accent waardoor Lightbody’s mama begon te huilen van ontroering. Uiteindelijk besloot Snow Patrol het nummer zelf uit te brengen.

– Er is ook een musicalaflevering van Grey’s Anatomy waarin de personages Chasing Cars zingen terwijl ze het leven van een collega proberen te redden. Heel raar.

– Het stoutste dat Snow Patrol ooit heeft uitgestoken was poseren met een dolfijn in Dubai. Die dolfijn leefde in gevangenschap om met toeristen te zwemmen. Dat is niet rock-‘n-roll, dat is dierenmishandeling.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content