De Clercq sluit Kompass Klub voor vier maanden: ‘Ik weet niet of we nog een toekomst hebben in Gent’

Mathias De Clercq © Belga

Na het overlijden van een medewerker van Kompass Klub na een overdosis MDMA sluit de Gentse burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD) de club voor vier maanden. Kompass gaat in beroep.

De Gentse Kompass Klub moet met onmiddelijke ingang de deuren sluiten en dat voor de volgende vier maanden. Dat heeft burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD) woensdag bekendgemaakt.

Het nieuws staat te lezen op de site van Het Nieuwsblad, die De Clercq verder citeert: ‘Na beoordeling van het gehele dossier heb ik beslist om ten aanzien van Kompass Klub een verplichte en volledige sluiting van 4 maanden als bestuurlijke maatregel op te leggen. Deze maatregel komt op basis van ernstige aanwijzingen dat er zich in Kompass Klub herhaaldelijke illegale druggerelateerde activiteiten voordoen, waardoor de openbare rust en veiligheid in het gedrang komt.’

De beslissing volgt op een incident eind januari. Toen overleed een 31-jarige medewerker van Kompass Kompass aan ‘een combinatie van een bijzonder hoge dosis MDMA in combinatie met een voorafgaande gevoeligheid of medische voorgeschiedenis’. Daarop werd een 47-jarige dealer opgepakt, die inmiddels voor de rechtbank is verschenen.

Amelie Lens

Burgemeester De Clerq verwacht naar eigen zeggen dat Kompass Klub haar organisatie zal versterken en professionaliseren. Hij voorziet de mogelijkheid om na twee maanden een nota in te dienen om, zoals geciteerd door Het Nieuwsblad, ‘aan te tonen welke initiatieven werden ondernomen om op een verantwoorde en aanvaardbare manier verder uit te baten, waarna de situatie kan worden geëvalueerd en de maatregel eventueel kan worden heroverwogen.’

Op de Facebookpagina van Kompass reageren de uitbaters uiteraard ontevreden. Met een screenshot uit een verslag van een evaluatievergadering in december stipt de club aan dat ‘de positieve samenwerking’ met de stad toen werd bevestigd.

Kompasshttps://www.facebook.com/kompassklub/https://www.facebook.comFacebook1

Dear Kompass ravers,

We just received the terrible news from the city of Ghent that we have to close our club for the…

Geplaatst door Kompass op Woensdag 13 maart 2019

rich1.0https://www.facebook.com/kompassklub/posts/2374904949194970552


De club zal in beroep gaan tegen de beslissing, maar kijkt inmiddels ook over de stadsgrenzen van Gent. ‘Ik weet niet of we nog een toekomst hebben in Gent’, zegt zaakvoerder Jens Grieten in Het Nieuwsblad. ‘Er zijn andere steden genoeg die openstaan om wel nachtleven te ondersteunen.’

De volgende weken zouden onder meer Amelie Lens, Jarreau Vandal en Dense & Pika in de Kompass Klub spelen. Die sets gaan nu dus wellicht niet door, al geeft Kompass op haar Facebookpagina wel aan naar oplossingen te zoeken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content