De 5 belpop-rookies van 2017 (door de ogen van hun ervaren beschermheren)

St. Grandson. © .
Joshua Migneau

Dit weekend bestormen de belpoppers van morgen het podium van de Antwerpse Trix voor We Are Open. Wij zetten het jonge muzikale grut van op én naast het festival in de kijker, met commentaar van hun ervaren beschermheren.

ST. GRANDSON

Peetvader Reinhard Vanbergen (Das Pop): ‘Voor de jeugd van 7 tot 77’

REINHARD VANBERGEN: Ik heb Benjamin Decloedt leren kennen via mijn vrouw Charlotte Caluwaerts, die samen met mij in The Happy zit en meegezongen heeft op St. Grandsons allereerste single, Midnight Swim. Dat nummer is geschreven voor de finale van De Nieuwe Lichting 2015, die Benjamin gewonnen heeft. Terecht.

Midden maart verschijnt de eerste langspeler van St. Grandson, geproducet door Stéphane Misseghers van dEUS, gemixt door mij. Sommige albums zijn moeilijk te mixen, omdat de artiest zijn oneffenheden niet goed weet aan te wijzen. Bij Decloedt was dat niet het geval, integendeel. Hij heeft een visie, let op de kleinste details. Het was heel aangenaam om met hem samen te werken.

Wat St. Grandson bijzonder maakt? De steengoede songs, die gemakkelijk in het oor liggen. Decloedt kan héél mooie melodieën schrijven, en hij kijkt verder dan één specifiek genre. Net doordat hij refereert aan zo’n breed gamma van stijlen, kan St. Grandson jeugd van zeven tot zevenenzeventig aanspreken. Ja, met een beetje geluk wordt deze plaat een hit.

WILDFIRE

Verschijnt op 10/3 bij Universal. Wildfire speelt op 15/3 in de AB Club. Alle info: abconcerts.be


ZWANGERE GUY

De 5 belpop-rookies van 2017 (door de ogen van hun ervaren beschermheren)

Peetvader Lefto: ‘Hij heeft swag’

LEFTO: Ik zag Gorik van Oudheusden (op het dak van de auto) voor het eerst rappen tijdens een show van het Brusselse hiphopcollectief Stikstof. Dat er talent in die jongen zit, viel me toen al op. Hij was de MC met de meeste energie, rapte meesterlijk én had swag. Afgelopen zomer ging hij solo, naar eigen zeggen ‘om eens iets anders te doen’. Toen ik zijn eerste single als Zwangere Guy hoorde, was ik meteen verkocht. Hij heeft stijl, maar neemt zichzelf niet te serieus. Zwangere Guy doesn’t give a fuck,en dat maakt hem zo boeiend.Ik steun hem onvoorwaardelijk.

In april komt de eerste mixtape van Zwangere Guy uit, Zwangerschapsverlof Vol. 3. Zowat elke rapper en producer uit Brussel doet erop mee: Roméo Elvis, Le Motel, JeanJass, Tovenaar, Caballero, Le 77. De Brusselse hiphopscene is één grote, hechte familie. En Zwangere Guy is een unieke telg daarvan, al was het maar omdat hij de enige Nederlandstalige MC van de bende is.

Binnenkort wordt Lefto in Transit op Canvas uitgezonden, een documentairereeks waarin ik grootsteden voorstel aan de hand van de lokale muziek. Er zit ook een aflevering over Brussel bij, en daarin is Zwangere Guy de rode draad. Ik ben met hem teruggekeerd naar de buurt waar hij opgegroeid is, in Ganshoren. Ook ik heb daar vaak rondgehangen. Het was dus voor ons allebei een bijzonder bezoek, maar voor hem des te meer. Zijn ouders zijn er niet altijd voor hem geweest, ze waren vaak afwezig. Dan viel hij terug op de muziek, de straat, het basketbal. We zijn voor de reeks nog eens samen gaan basketten. For old times’ sake.


JACLE BOW

De 5 belpop-rookies van 2017 (door de ogen van hun ervaren beschermheren)

Peetvader Mario Goossens (Triggerfinger): ‘Nonkel Mario en de andere Triggerfingers schoten hen te hulp’

MARIO GOOSSENS: In 2013, toen ik het debuut van de band Rosa Parks aan het producen was, liet drummer Joris Thys me enkele demo’s horen van zijn andere groep, Jacle Bow. Toegegeven: ik was niet meteen verkocht. De nummers waren onaf en de band mankeerde een visie. Maar even later nodigde Thys me uit op een van hun repetities, en toen klikte het. Jonas Bastijns is een goeie zanger, de overige bandleden zijn vaardige muzikanten. En vooral: die repetitie was ongelooflijk plezant. Ik besloot Jacle Bow onder mijn vleugels te nemen.

De band schopte het in 2015 tot in de finale van De Nieuwe Lichting, maar viel buiten de top drie. Dat weerhield de mannen er niet van zich op een nieuw avontuur te storten. Ze beslisten op tournee te gaan door de VS – zonder geld, zonder toursupport, zonder album. En dan schoten nonkel Mario en de andere Triggerfingers hen te hulp. (lacht) Wij hebben onze laatste twee albums in Los Angeles opgenomen, dus leenden we hen ons materiaal dat daar stond uit. Jacle Bow versierde twintig Amerikaanse shows in tweeëntwintig dagen. Dat zegt veel over hun wilskracht: als ze iets doen, gaan ze er vol voor. Pas op: dat betekent niet dat ze er zomaar van uitgaan dat ze van de muziek zullen kunnen leven. ’s Avonds staan Bastijns en Thys dan wel op een podium, de ochtend erna serveren ze ontbijt in een Brusselse bed & breakfast. Tegelijk zorgen ze ervoor dat die job de muziek niet in de weg staat. Slim.

Hun debuutplaat What’s All the Mumble About, die ik geproducet heb, is net uit. Ik ben er ontzettend trots op, want ik heb die band in drie jaar tijd van een jonge groep die weinig meer was dan de som van hun invloeden zien uitgroeien tot een zelfverzekerde rockband. Mét een eigen smoel.

WHAT’S ALL THE MUMBLE ABOUT

Uit bij Warner.


THECOLORGREY

De 5 belpop-rookies van 2017 (door de ogen van hun ervaren beschermheren)

Peetvader Woodie Smalls: ‘Bij hem is het er meteen boenk op’

WOODIE SMALLS: Will Michiels van TheColorGrey is mijn twee jaar oudere neef. Ik ben samen met hem opgegroeid en kijk al van kindsbeen af naar hem op. Gisteren ben ik nog met hem uitgegaan in Antwerpen. Just hanging out, you know.

We hebben samen de hiphop ontdekt. Toen ik rond mijn achtste begon te rappen, maakte Will al beats. Hij voorzag me van instrumentals en daar rapten we dan samen de stomste teksten over. Competitief waren we niet. Plezier maken, dat was wat telde.

Van de productie over de beats tot de teksten: Will doet alles zelf. Hij creëert zijn eigen wereldje, met zijn eigen vibe. Met zijn typische flow en uitgewerkte visie zal TheColorGrey volgens mij een unieke positie innemen in het Belgische muzieklandschap.

Wills stijl verschilt wel wat van de mijne. I just have fun, maar hij heeft oog voor detail en melodie, naar het voorbeeld van de old-school hiphop. Toch werken we nog altijd veel en goed samen, we zijn complementair. Toen ik Will vroeg om wat versesbij te dragen aan mijn singles Night Slugs en Work It Thru, heb ik hem niets moeten uitleggen: het was er meteen boenk op. Ik ben sowieso van plan nog vaak met hem te werken. Wie weet komt er ooit wel een duo-album van.


WWWATER

De 5 belpop-rookies van 2017 (door de ogen van hun ervaren beschermheren)

Peetvader Baloji: ‘Ik ken niemand anders met een tatoeage van Larry David’

BALOJI: Ik heb in 2005 een nummer gemaakt met Arsenal, Personne ne bouge. In die periode trad ik ook geregeld met hen op. Zo heb ik Charlotte Adigéry, hun uitstekende achtergrondzangeres, ontmoet.

Twee jaar geleden viel een van mijn backingvocalisten uit, en vroeg ik Charlotte om haar te vervangen. Ik maakte me op voorhand een béétje zorgen – de Afrikaanse muziek die ik maak, verschilt toch wel van de elektro van Arsenal – maar het klikte meteen. Meer nog: Charlotte verráste me echt. Ze is in staat te switchen tussen genres zonder haar geloofwaardigheid te verliezen. Nadien hebben we nog vaak samen opgetreden, van Mexico tot Congo en Reykjavík.

Charlotte gaat het maken, daar ben ik heilig van overtuigd. The Best Thing, de song die ze op vraag van Soulwax maakte voor de soundtrack van Belgica, is zinderend, zorgt voor een ware climax in de film. Met haar soloproject Wwwater heeft Adigéry tot dusver alleen nog maar opgetreden, maar daaruit bleek toch al dat ze een enorme podiumprésence, een eigen stem en een uitgesproken persoonlijkheid heeft. Ze is ook erg naturel en funky, op en naast het podium. En ik ken niemand anders op deze aardbol die het gezicht van komiek Larry David op haar been getatoeëerd heeft. (lacht)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content