Damien Rice zorgde voor ontroering op Gent Jazz

© Belga

Afsluiter en publiekslieveling Damien Rice overschaduwde de concurrentie op dag 6 van Gent Jazz. Hij zorgde voor beweging én ontroering.

Wie? Amatorski (**)

The gig: Na een reeks buitenlandse concerten, moest de Gentse doortocht voor Inne Eysermans en haar band aanvoelen als thuiskomen. Maar de nochtans oerdegelijk gebrachte fluisterpop van Amatorski – waarbij The xx en Beach House nooit veraf waren – werd voortdurend overstemd door geroezemoes. Zonde.

Wie? Tindersticks (**1/2)

The gig: ‘Een band die naar de toekomst kijkt’, lezen we in het programmaboekje over Tindersticks. Klopt, want op een halve hand vol songs na (‘If You’re Looking For A Way Out, ‘If She’s Torn’) negeerden de Britten hun rijke oeuvre, en putten ze uitsluitend uit hun jongste worp ‘The Something Rain’. Een slimme zet? Ja en nee. ‘Show Me Everything’ en ‘This Fire of Autumn’ zorgden voor smaakvolle scheutjes soul en funk, maar er zaten te weinig échte uitschieters in de set om van een gedenkwaardig concert te kunnen spreken.

Wie ? Damien Rice (****)

The gig: De Ierse singer-songwriter Damien Rice is een man met twee gezichten. Hij schuwt succes – na twee gelauwerde soloalbums verdween hij jarenlang onder de radar -, maar zet hem op een podium en hij bespeelt het publiek als een rasechte performer. Voor de Gentse toeschouwers leek hij eigenlijk nooit te zijn weggeweest. Zijn songs zitten in het collectieve geheugen gegrift.

Rice bouwde zachtjes op (‘Delicate’), om de boel vervolgens in beweging te brengen met ‘I Remember’ en ‘Woman Like A Man’, twee akoestische nummers die een opzwepende elektrische finale meekregen. Tussendoor passeerde ‘Volcano’, hét sing-along moment van deze Gent Jazz-editie: Rice liet het publiek in dialoog gaan door hen twee zanglijnen door elkaar te laten meebrullen. Nog aandoenlijker was ‘Accidental Babies’, een nummer over verlaten worden. Een meisje naast ons lipte het zachtjes mee, met een lach én een traan.

In de staart van het optreden zat ook nog ‘Cheers Darlin’. Damien Rice luidde het in met een verhaaltje over een dronken avond met een meisje, dat hij kracht bijzette door zélf een halve fles wijn achterover te slaan. En dan verdween hij de nacht in. Wanneer we hem terug zullen zien? Wellicht sneller dan je denkt, want de huidige concertreeks heeft hem naar eigen zeggen warm gemaakt om aan een nieuwe plaat te beginnen.

SETLIST: The Professor Et La Fille Danse / Delicate / I Remember / 9 Crimes / Amie / Volcano / Accidental Babies / Woman Like A Man / Cold Water – Hallelujah (Leonard Cohen cover) // Elephant / Wild and Free / Cannonball / Cheers Darlin’ // The Blower’s Daughter

Michael Ilegems

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content