Daan Stuyven wint Vlaamse Cultuurprijs

Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege heeft de Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Muziek 2010-2011 uitgereikt aan Daan Stuyven. Dat gebeurde tijdens de Muzikantendag in de Brusselse Ancienne Belgique.

Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege heeft de Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Muziek 2010-2011 uitgereikt aan Daan Stuyven. Dat gebeurde tijdens de Muzikantendag in de Brusselse muziektempel Ancienne Belgique. Daan ontvangt een bronzen beeldje van Johan Tahon en een bedrag van 12.500 euro. De Vlaamse Cultuurprijs voor Muziek gaat elk jaar naar aan een persoon (muzikant, dirigent, organisator…) of een organisatie voor een opmerkelijke prestatie tijdens de voorbije periode. Voor deze editie bekeek de jury de genres pop/rock, dance, wereldmuziek, funk, blues, soul, alternatief voor de periode 2008-2010.

De 42 jarige Daan Stuyven begon zijn muzikale carrière eind jaren tachtig op het podium van Humo’s Pop Poll met de groep Citizen Kane, maar verwierf de jaren daarna meer faam als ontwerper van hoezen dan als muzikant. Pas toen hij in 1997 Dead Man Ray mee oprichtte, begon er echt wat te bewegen. Naast de cultstatus die de groep verwierf, bleef Stuyven flirten met zijn voorliefde voor popmuziek. Zijn soloproject DAAN was een schot in de roos, met Swedish Designer Drugs als eerste grote hit.

Volgens de jury van deskundigen blijft Daan zichzelf telkens heruitvinden: “Van avant-garde of jazzy, over stuwende disco en hete electro, tot pure pop of catchy chanson in de beste country of crooner traditie. Toch is hij er na zijn eerste solosuccessen en disco-excessen in geslaagd om toch weer een nieuwe Daan uit te vinden: de spitsvondige zanger die met zijn albums ‘Manhay’ en nu weer ‘Simple’ het verleidelijke lied laat primeren.”

Ook Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege looft de veelzijdigheid van de artiest: “Zelden iemand gezien die zo makkelijk van genre verwisselt als Daan. En hij doet het altijd met overtuiging, sterke teksten en aanstekelijke nummers: Housewife heeft waarschijnlijk al alle feestzalen en fuiven in Vlaanderen in vuur en vlam gezet.”

De uitreiking van de cultuurprijs vond plaats tijdens Muzikantendag, hét ontmoetingsmoment voor muzikanten dat dit jaar voor de tiende keer georganiseerd door Poppunt. (DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content