Cultuursector houdt met ‘Sound of silence’ stilteactie in grote steden

Op het Muntplein in Brussel vragen cultuurliefhebbers aandacht voor de sector. © .

Om 12.15 uur was het donderdag in verschillende steden even stil op grote pleinen. De cultuursector hield er onder het motto #Soundofsilence een actie om aandacht te vragen voor de zwaar getroffen sector.

In Antwerpen, Brugge, Brussel, Gent, Hasselt, Leuven en Mechelen werd op een van de grote pleinen symbolisch een groot oranje kruis gemaakt door actievoerders van #Soundofsilence. Nadat het liedje Sound of Silence van Simon & Garfunkel werd opgelegd, hielden de actievoerders twee minuten stilte.

#Soundofsilence, dat niet toevallig de afkorting SOS vormt, is de noemer waaronder verschillende actievoerders uit de cultuursector zich hebben georganiseerd, en van waaruit ze meer aandacht vragen voor de sector die zwaar werd getroffen door de coronamaatregelen.

De beweging roept op tot meer perspectief en blijft hameren op een maximum aantal bezoekers voor de sector in functie van capaciteit, en dus geen absolute aantallen zoals momenteel de regel is. Eerder hield de beweging al een actie op sociale media, maar dat was volgens de actievoerders niet langer genoeg.

‘De burgerzin raakt stilletjes aan op. De drama’s in huiskamers, het verborgen psychische lijden en de relletjes op openbare plaatsen nemen toe. Logisch. Het aanbod is gefnuikt, het sociale weefsel is weg en er zijn niet genoeg alternatieven beschikbaar’, klinkt het. ‘Laat ons dus allemaal samen een compromis zoeken.’ (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content