Couleur Café @ Thurn & Taxis (dag 3)

© Belga

Tijdens de slotdag van Couleur Café was eindelijk ook de zon van de partij, wat de feestvreugde aanzienlijk aanwakkerde. Seal gaf weliswaar een saai concert dat we snel wegspoelden met een verbluffende DJ-set van Kid Koala (én een cocktail), maar voor de rest was dit een geslaagd festival dat ons, op de valreep, tot een afsluitende top-drie inspireerde.

1. CONGOTRONICS vs. ROCKERS (Univers, 20u.15 – 21 u. 30) Het Brusselse Crammed-label is altijd in voor een experiment. Zo bracht het vorig jaar de dubbel-cd ‘Tradi-Mods vs. Rockers’ uit, waarop allerlei indierock- en elektronicabands nummers coverden van de Congolese groepen Kasai Allstars en Konono N°1. Zo groeide het idee om die Afrikaanse, Amerikaanse en Europese muzikanten ook op het podium samen te brengen en ontstond een coproductie van Couleur Café en Botanique die dezer dagen het festivalcircuit afschuimt.

In Brussel maakte een twintigtal zangers en muzikanten zijn opwachting en zoveel mankracht en energie in banen leiden leek ons geen makkelijke klus. Toch werd het een overweldigend concert, waarbij de Congolezen, Juana Molina en leden van Skeletons, Deerhoof, Hoquets en Wildbirds & Peacedrums om beurten het voortouw namen. Daarbij lieten ze hun eigen persoonlijkheid doorschemeren zonder die van de anderen te overschaduwen.

De zuigende, swingende en wervelende groove was onmiskenbaar Afrikaans, maar al bij al leidde deze geslaagde clash tussen moderniteit en traditie tot een nooit eerder gehoorde sound waar die van, pakweg, Vampire Weekend finaal bij verbleekte. Sterk.


2. OJOS DE BRUJO (Univers, Ou.20 – 1u.30) Barcelona is al jaren een vruchtbare plek voor smeltkroesmuziek. Eén van de vaandeldragers van die mestizoscene is Ojos de Brujo (‘de ogen van de tovenaar’), een groep die zich het voorbije decennium liet opmerken door haar onweerstaanbare mix van traditionele flamenco met hiphop, reggae, salsa, punkpop en rumba catalana.

Met de cd ‘Corriente Vital: 10 Años’ maakte Ojos de Brujo onlangs een inventaris van zijn carrière op en na de huidige afscheidtournee zet het gezelschap er definitief een punt achter. Of liever: een uitroepteken, want in Brussel gaven zangeres Marina Abad en haar kleurrijke gezellen weer flink van jetje. Een flamencodanseres, een human beatbox, een jazzy trompettist, een vingervlugge gitarist en een driftig solerende bassist hielpen haar nog één keer haar sociale boodschap van de nodige accenten te voorzien.

Het resultaat klonk bruisend en opzwepend, maar zelf misten we toch de spanning en het avontuur van enkele jaren geleden. Tijd voor een nieuwe aanpak dus.


3. BAND OF GYPSIES (Titan, 18 u. – 19 u.15) Zigeunermuziek uit de Balkan is altijd goed voor enig losbandig vertier op Couleur Café. Zo staat het opzwepende concert dat Emir Kusturica er twee jaar geleden gaf met zijn Wedding and Funeral Orchestra ons nog altijd in het geheugen gebrand. Ook bij Band of Gypsies, een fusie van twee befaamde Roma-orkesten, Taraf de Haidouks uit Roemenië en de brassband Kocani Orkestar uit Macedonië, was het onmogelijk stil te blijven staan.

De 27 man sterke groep, aangevoerd door een zanger met een, althans uiterlijk, hoog Eddy Wallygehalte, maakte aanstekelijke, neen, hitsige feestmuziek die qua rauwe energie niet voor rock-‘n-roll hoefde onder te doen. Band of Gypsies toonde aan dat je met een ruim assortiment van blazers, strijkers, accordeons en percussietuigen óók een hoop herrie kunt maken en dat orthodoxe christenen en moslims van verschillende generaties, als ze dat willen, perfect kunnen samenwerken.

Misschien moeten de clubjes rond Bart en Elio ook maar eens een band beginnen?

Dirk Steenhaut

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content