Couleur Café: een introductie

Na 22 jaar Couleur Café zijn we er nu wel achter: multiculturaliteit kan ook ‘fun’ zijn. Dit weekend is het in de Brusselse kanaalzone weer drie dagen dansen en feesten geblazen op het aanstekelijkste dat Afrika, Latijns-Amerika, Azië en Europa op muzikaal vlak te bieden hebben.

Serge Gainsbourg heeft tijdens Couleur Café nooit op het podium gestaan, maar hij schreef ooit wel de song waar het festival zijn naam aan ontleende. Wellicht vindt de driedaagse dit jaar voor het laatst plaats op de prachtige site van Thurn & Taxis. Vanaf volgend jaar zien de organisatoren zich immers verplicht uit te wijken naar een nieuwe lokatie op de Heizel, wat onvermijdelijk een invloed zal hebben op de sfeer.

Maar goed, Couleur Café is eigenlijk een ‘state of mind’ en die is uiteraard niet aan één plek gebonden. Poot ergens vier podia neer, creëer een omgeving met cocktailbars, Marokkaanse theetenten en kraampjes waar je exotische gerechten kunt betrekken, zorg vervolgens voor veelkleurige, ritmische grootstadsmuziek en je hebt een ijzersterke formule die bij fuifbeesten uit alle windstreken gegarandeerd in de smaak zal vallen.

Couleur Café is een festival waar je bij voorkeur rondloopt met een denkbeeldig zaptoestel in de aanslag. Terwijl je van het ene podium naar het andere pendelt, wordt je aandacht altijd wel érgens getrokken door onbekende maar aanstekelijke klanken die je heupen masseren en je benen in beweging brengen. Neem nu de aanstekelijke Afrobeat van de Nigeriaanse zanger saxofonist Seun Kuti, die met Egypt 80 het levenwerk van wijlen zijn vader Fela voortzet. Zijn sets zijn energiek, funky en sociaal geëngageerd. Dansmuziek voor denkende mensen, zeg maar.

Blikvangers genoeg op het programma. Uniek is het project Congotronics vs. Rockers, een alliantie van Congolese groepen als Konono N°1 en de Kasaï Allstars, met Amerikaanse en Europese muzikanten uit het indie- of elektrocircuit, waaronder leden van Deerhoof, Skeletons en Wildbirds & Peacedrums. Het resultaat is verrassende fusiemuziek, een genre waar Couleur Café een patent op lijkt te hebben.

Bij Band of Gypsies 2 gaat het er nog wilder en losbandiger aan toe: dit 26-koppige balkanorkest brengt de zigeunergroepen Taraf de Haïdouks en Koçani Orkestar op één podium samen.Vuurwerk gegarandeerd, net als bij het Frans-Colombiaanse salsamuffincollectief Sergent Garcia. Wie bij deze muziek stil kan blijven staan, is wellicht uit graniet gehouwen.

Ojos de Brujo, één van de vaandeldragers van de mestizoscene uit Barcelona, gooit er na tien jaar het bijltje bij neer en serveert in Brussel voor de laatste keer zijn aanstekelijke flamencohop en rumba catalana. Wie de excentrieke Amerikaanse Janelle Monáe enkele maanden geleden miste in de Botanique krijgt alsnog een kans om haar dolle mix van soul, opera, broadwaymusical en futuristische pop lijfelijk te ondergaan. En ook Seal is van de partij. Geen idee of die Britse Ghanees vandaag nog iets voorstelt, maar de man heeft wel vijftien miljoen cd’s verkocht en zijn hit ‘Crazy’ blijft onverslijtbaar.

Reggae en dub zijn al jaren vaste prik op Couleur Café en met Ziggy Marley en de uit Ivoorkust afkomstige Tiken Jah Fakoly wisten de organisatoren weer enkele topnamen uit het genre te strikken. Maar ook in Italië zijn ze blijkbaar vertrouwd met dreadlocks, ganja en dubplates. Alborosie en Almamegretta worden door de kenners alvast als zeer geloofwaardige combo’s naar voren geschoven.

Wie naar het festival afzakt op zoek naar beats en grooves kan terecht bij gerenommeerde vinylmanipulatoren als Kid Koala en DJ Shadow of bij het opmerkelijke hiphopduo Method Man & Redman, woordenkramers met een verleden bij Wu-Tang Clan en Def Squad.

Wie tussen al dat feesten echter aan een rustpunt toe is, verwijzen we graag naar twee jonge vrouwelijke singer-songwriters: Yael Naim is een Tunesische met joodse wortels die haar dromerige liedjes in het Engels zingt en daarmee zeer populair is in… Frankrijk, terwijl de 20-jarige Kameroense Irma zich met haar actuele radiohitje ‘I Know’ in popsoulsferen ophoudt.

Tot slot laat Couleur Café enkele van de populairste Belgische acts van het moment aanrukken. Hoeveel keer Arsenal, Selah Sue en Puggy recentelijk de AB lieten vollopen, hebben we niet bijgehouden, maar de honger naar tickets tickets leek onverzadigbaar. En ook het tienjarige Absynthe Minded heeft net een uitverkochte tournee achter de rug. Voeg daarbij de pittige fiëstageluiden van het Antwerp Gipsy Ska Orchestra, en je snapt meteen dat de in Brussel opgestelde muzikale smeltkroes de komende dagen ook weer een beetje zwart, geel en rood zal kleuren.

Van het vuurwerk op zaterdagnacht zijn we al zeker. Als nu ook de zon nog van de partij is, staat niets een bruisend weekeinde meer in de weg.

Dirk Steenhaut

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content