Congolese zanger Papa Wemba is overleden

© GF/Wikipedia

Papa Wemba, een van de bekendste muzieksterren van Afrika, is overleden. Hij zakte in mekaar tijdens een optreden in Abidjan, en overleed korte tijd later in het ziekenhuis.

De Congolese zanger Papa Wemba is overleden. Dat heeft de Congolese VN-radio Okapi zondag bericht. Hij was een van de bekendste muzieksterren van Afrika en werd ook wel de “koning van de Congolese rumba” genoemd. Papa Wemba zeeg neer tijdens een optreden op het Festival des Musiques Urbaines d’Anoumabo in Abidjan, de grootste en belangrijkste stad van Ivoorkust. Hij werd 66 jaar.

Zijn persattaché vertelde aan Radio Okapi dat Papa Wemba in mekaar zakte tijdens het derde nummer van het optreden. Zijn zes danseressen ontfermden zich meteen over hem. Kort daarna snelden ook mensen van het Ivoriaanse Rode Kruis toe. Het optreden was rechtstreeks te zien op de Ivoriaanse televisie. Na het incident met Papa Wemba werd het signaal van de televisie afgesneden. De zanger werd nog naar het ziekenhuis gebracht, maar overleed daar korte tijd later.

Papa Wemba werd geboren als Jules Shungu Wembadio Pene Kikumba, in Kasai. In 1969 vertrok hij naar de Congolese hoofdstad Kinshasa, waar hij Zaika Langa Langa oprichtte. Die populaire jeugdgroep speelde voornamelijk soukous, traditionele dansmuziek uit Congo, die ook wel wordt omschreven als een snelle versie van de Afrikaanse rumba.

In 1975 nam hij het pseudoniem Papa Wemba aan. Hij speelde met verschillende bands, waarvan Viva La Musica de succesvolste was. Met die laatste groep groeide hij uit tot een van de bekendste vertolkers van de Congolese rumba. De populariteit van Viva La Musica kwam niet alleen door de muziek, maar ook door de modieuze en excentrieke gewaden, waarin Wemba en zijn bandleden zich tijdens optredens hulden.

Begin jaren 80 kwam Papa Wemba naar Europa en richtte in Parijs een groep op, maar hield intussen zijn vaste begeleidingsband in Kinshasa wel aan. Het resultaat was een mix tussen de traditionele soukous en westerse popmuziek. Bij het thuisfront werd die “afropop” niet op gejuicht onthaald, maar door de toegankelijkheid forceerde Papa Wemba wel een doorbraak in het westen.

Papa Wemba kwam enkele keren in opspraak wegens mensensmokkel. Daarvoor werd hij zowel in Frankrijk als in België veroordeeld. Hij kwam in februari 2003 in het vizier van het Brusselse gerecht toen er op de luchthaven Brussels Airport 15 Congolezen landden die zogezegd zijn begeleidingsband vormden. Helaas bleek geen van hen een muziekinstrument te hebben en kenden verschillenden niet eens één liedje van de Congolese superster. Hij werd in ons land veroordeeld tot een gevangenisstraf met uitstel van 15 maanden en een boete van 22.000 euro, waarvan de helft met uitstel. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content