Concertverslag Patti Smith @ Rivierenhof, 1 juli

Patti Smith heeft net een nieuwe plaat uit, ‘Banga’ – met stip de rustigste uit haar carrière. Maar in het Antwerpse Rivierenhof bewees The Electric Lady dat ze haar streken nog niet verleerd heeft.

Eindelijk zon, zondagavond. Of de komst van Patti Smith daar iets mee te maken heeft: we betwijfelen het. En toch. Eerder op de dag had ze al voor een kleine volkstoeloop gezorgd in een lokale Antwerpse boeken- en platenwinkel. En daarna was het volk haar naar Deurne gevolgd. Het Openluchttheater van het Rivierenhof was tot de nok gevuld.

Smith heeft net een nieuwe plaat uit, Banga – met stip de rustigste uit haar carrière. Even vreesden we dat ook zij waardig oud wilde worden op het podium. Maar geen angst: er bestaan nog zekerheden in het leven. The Electric Lady heeft haar streken nog niet verleerd.

De opener, het stokoude Dancing Barefoot, klonk nochtans wat stram. Maar daarna gingen alle remmen los, alle gene was weg. Veel punten voor stevige versies van Pissing in the River of Beneath The Southern Cross. Zelfs de nieuwe Banga-nummers April Fool en This is the Girl misstonden niet tussen klassiekers als Free Money of Ghost Dance.

Onvergetelijk ook hoe ze plots middenin het amfitheater opdook, het publiek begon op te zwepen – alsof het tijd werd om die revolutie op te starten – en daarna, op het podium, stamelde: ‘Ik had niet eens een kaart gekocht.’

De zon was intussen verdwenen. Volle maan in de plaats. Tijd voor een verschroeiende finale.

Het begon met het onverslijtbare GLORIA en Peaceable Kingdom, een wat vergeten parel uit Trampin’, dat voor de gelegenheid eindigde op een flard People Have The Power. Hoe haar vaste luitenant Lenny Kaye vervolgens ‘Banga’ naar de maan blafte: wat was dat onvergetelijk.

Toen restte er alleen nog een verschroeiend slotsalvo: Rock’n’Roll Nigger, waarin ze het verschil uitlegde tussen rock’n’roll en voetbal. Of iemand, by the way, de uitslag kende?

Smith versus de concurrentie: 4-0.

Stijn Tormans

Setlist: Dancing Barefoot/ April Fool/ Free Money/ Fuji San/ This is The Girl/ Ghost Dance/ Beneath The Southern Cross/ Night Time (We Ain’t Got) Nothin’ Yet, Born To Lose, Pushin’ Too Hard/ We Three/ Because The Night/ Pisssing in a River/ Peaceable Kingdom (met People Have The Power)/ GLORIA/ People Have The Power/ Banga/ Rock’n’Roll Nigger

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content