Concertpreview: Explosions in the Sky

Explosions in the Sky is een post-rockband. Nogal wat bands in dat genre maken muziek die zich nog het best laat vergelijken met de zeebranding: het grootste deel van de tijd spoelen er niets dan lieflijk klotsende golfjes aan, maar af en toe steekt er een windvlaag op en wordt de zaal overspoeld door kolkende golven van geluid.

Met die gang van zaken is op zich niks mis, maar de stelregel ‘Quiet is the new loud’ heeft in de afgelopen jaren toch wat van zijn glans verloren. Het genre is een beetje voorspelbaar geworden, en wat voorheen bruiste is nu eerder gemoedelijk gekabbel.

Explosions in the Sky is echter niet zomaar een post-rockband. Zeer zeker roepen hun wijdse composities langzaam voortschrijdende landschappen op bij de luisteraar, en passeren er momenten van pure idyllische gelukzaligheid, maar dan, plots, maakt de groep zijn naam helemaal waar, en verandert de kurkdroge canyon door een plotse regenbui in een levensgevaarlijke wildwaterrivier, versnelt de hartslag van de muziek en vullen je neusgaten en oorschelpen zich met geraas.

Explosions in the Sky is een post-rockband met metalattitude. Gesluierd in halfdonker krommen de muzikanten zich over hun instrumenten, worden ze als het ware heen en weer gesmakt door hun eigen geluid. Gitaren fonkelen, kermen, razen, grommen, als manische monsters, en veroorzaken bij een publiek dat maar al te goed weet wat het verwachten mag onrust wanneer ze lieflijk lijken en euforie wanneer ze losbarsten.

Deze preview is niet bedoeld om u tot kopen aan te zetten. De tickets voor de AB zijn al lang de deur uit, en die voor de donderdag van Pukkelpop ook. Deze preview is bedoeld om u te voorzien van een ruimschootse portie voorpret, of, als u een fan bent van Thirty Seconds to Mars, Rise Against, Skunk Anansie of Paul Kalkbrenner (om even de zogeheten hoogtepunten van de line-up op te lijsten), om u met een aan DSK grenzende aandrang te verzoeken deze band te ondergaan die dag. Als u durft.

Tim Vernimmen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content