Concert- en festivalsector stapt naar de rechtbank tegen prijsverhoging Sabam

© Bram Laebens

De prijsstijging van 30 procent die de auteursrechtenorganisatie heeft ingevoerd, kan niet, vinden de organisatoren.

Een coalitie van concert- en festivalorganisatoren stapt naar de rechtbank van koophandel in Brussel met de vraag om auteursrechtenorganisatie Sabam te dwingen zijn recente prijsstijging voor concerten en festivals in te trekken. Dat heeft de coalitie, met onder meer Live Nation, Greenhouse Talent, PSE Belgium en de Federatie van Muziekfestivals in Vlaanderen, maandag bekendgemaakt.

‘De dagvaarding loopt vandaag binnen bij Sabam’, zegt Jan Vereecke, bestuurder bij PSE Belgium. ‘In de loop van 2016 kondigde Sabam eenzijdig nieuwe, verhoogde tarieven aan inzake de inning van auteursrechten, dit zowel voor festivals als voor concerten. Een onderhandelingsronde daarover met de sector mislukte’, zo klinkt het.

‘Sinds 1 januari 2017 worden de nieuwe tarieven ook toegepast. De eerste concrete afrekeningen wijzen uit dat de nieuwe tarieven neerkomen op een prijsstijging van ongeveer 30 procent, terwijl de dienstverlening van Sabam ongewijzigd is gebleven.’

De sector ziet zich naar eigen zeggen dan ook genoodzaakt om naar de rechtbank van koophandel te stappen, met de vraag om Sabam te dwingen het gebruik van de nieuwe tarieven stop te zetten. ‘De tarieven blijken immers op velerlei punten onredelijk en in strijd met het wettelijk kader.’

Vorig jaar nog voerde de Mededingingsautoriteit op vraag van de muziekfestivals een onderzoek naar machtsmisbruik bij Sabam. ‘Het resultaat van dat onderzoek is nog niet bekend’, zegt Vereecke.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content