Componist Elliott Carter overleden

De Amerikaanse avantgarde-componist Elliott Carter is op 103-jarige leeftijd in New York overleden. Hij kreeg in zijn loopbaan tal van onderscheidingen, waaronder een Pulitzer in 1960 en 1973.

Elliot Carter was een van de belangrijkste componisten van hedendaagse orkest- en kamermuziek. Hij heeft 158 werken op zijn naam staan, waaronder vijf strijkkwartetten en concerten voor onder meer piano, viool, cello en klarinet. Zijn werken werden wereldwijd uitgevoerd.

Carter, geboren op 11 december 1908 in New York, bleef tot op hoge leeftijd muziek schrijven. Hij vierde zijn 100e verjaardag met een gala in Carnegie Hall. Hij zou daarna nog veertien werken maken. Zijn laatste muziekstuk dateert van augustus 2012. Onlangs ging Italië zijn werk Dialogues II in première.

Carter kreeg tal van onderscheidingen, waaronder een Pulitzer Prijs in 1960 voor zijn tweede strijkkwartet en 1973 voor zijn derde strijkkwartet. In 1985 kreeg hij als eerste componist de Amerikaanse National Medal of Arts.

Carter stierf in zijn appartement in Manhattan waar hij sinds 1945 woonde. (DB)

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content