Cd-verkoop stijgt lichtjes, vinyl en streaming boomen

© Thinkstock

De Belgische muziekindustrie ging er in de eerste helft van dit jaar 5,9% op vooruit. Zelfs de cd-verkoop stijgt voor het eerst sinds lang. De inkomsten uit streaming en vinylplaten gingen fiks de hoogte in. Dat meldt BEA Music, de koepel van entertainmentdistributeurs.

Positief nieuws voor de cd. Volgens de Belgian Entertainment Association (BEA), de koepel die onder andere de muziekdistributeurs verenigt, is er ‘voor het eerst in jaren’ opnieuw een stijging van de cd-albums merkbaar. De omzet steeg met 2 % 26,8 miljoen naar 27,39 miljoen euro. Er was helaas ook slecht nieuws in de cd-sector, namelijk het faillissement van de belangrijke distributeur Multi Media Services uit Herenthout en de sluiting van 80 verkooppunten.

De opvallendste stijger is wel het streamingabonnement. De omzet ervan steeg van 7,43 miljoen naar 9,70 miljoen euro, goed voor 30,6 % extra. Dat ging wel ten koste van de digitale download, die 4,6 % tot 9,62 miljoen euro. ‘Een wereldwijde trend’, luidt het bij de koepel.

Verzamelobject

Volgens de BEA versterken streaming en cd-verkoop elkaar. ‘Streamingdiensten bieden de consument een laagdrempelige manier om nieuwe muziek te ontdekken’, stelt Olivier Maeterlinck van BEA Music. ‘Het is positief dat muziekliefhebbers terug bereid blijken om albums in huis te halen, vaak als een aanvulling op hun digitale collectie. Bovendien komt er nu een publiek in de winkel dat beter geïnformeerd is dan ooit.’.

Ook opvallend is de stijging van de vinylplaatverkoop met maar liefst 47,1 % tot 1,89 miljoen euro. ‘De vinylplaat blijft het als vintage- en verzamelobject goed doen en is goed voor bijna 4 procent van de totale muziekverkoop’, klinkt het nog.

Stan van Samang verkocht met Liefde Voor Publiek het meeste albums. De best verkochte single is Uptown Funk van Mark Ronson Feat. Bruno Mars. (BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content