Buitenlands festivalnieuws: Stand van zaken

Van het Szitget-festival in Boedapest (met Stromae en QOTSA) langs het Britse Great Escape Festival (The Bony King of Nowhere) tot Roskilde en het Duitse Melt! Festival: de muzikale vooruitzichten in het buitenland zijn veelbelovend.

De tickets voor Rock Werchter in eigen land verkopen als zoete broodjes. De teller staat intussen al op 80 000 verkochte stuks. Maar misschien denkt u er wel aan om verder te kijken dan uw achtertuin. Voor liefhebbers van buitenlandse festivals: een lijstje om u al aan te verlekkeren.

Sziget

Óbudai Eiland bij Boedapest in Hongarije, 11 – 18 augustus

De eerste namen voor Sziget in Boedapest zijn bekendgemaakt. Queens Of The Stone Age staat alvast garant voor weer een retestrak optreden met veel nummers van hun laatste plaat, meteen één van hun meest uitstekende. Naast rocken op deze oude rotten, kan u ook meekwelend bewijzen dat Bastille en Klaxons misschien meer zijn dan gehypete one hit wonders voor hipsters. Of u geniet, een pakje friet wegkauwend, van dat ander Belgisch exportproduct bij uitstek: Stromae. Nog niet overtuigd? Sziget vindt plaats op een eiland. Een eiland, jawel. Idyllischer dan pakweg het ranzig grastapijtje langs de weg in Werchter en Kiewit.

The Great Escape Festival

verschillende locaties in Brighton in Engeland, 8 – 10 mei

Bent u geen fan van grote, commerciële festivals? Doolt u graag rond langs verschillende locaties op zoek naar nieuwe muzikale ontdekkingen? Dan is The Great Escape – dat zich ietwat pretentieus maar misschien ook wel een beetje terecht – ‘Europe’s leading festival for new music’ noemt iets voor u. U kan er artiesten als Ella Eyre, Douglas Dare, The Bony King of Nowhere, Traumahelikopter en Matthew and the Atlas aan de zee, midden in de stad of ‘op den buiten’ zien. Early birds, grijp nu uw kans.

Lowlands

evenemententerrein Walibi in Nederland, 15-17 augustus

U kan het ook iets dichter bij huis zoeken. Onze noorderburen smijten nu al duchtig met lekkere namen. Grote kleppers als Queens Of The Stone Age en Imagine Dragons zijn niet te missen. Maar er valt heel wat meer te ontdekken ook. Zo raden wij de weemoedige singersongwriterklanken van Fink aan en de jazzzanger Gregory Porter die soul en groove door zijn aderen heeft lopen. Noteer met stip in uw agenda: ticketverkoop op 1 februari om 11 uur. Vorig jaar waren de 55 000 kaartjes binnen anderhalf uur de deur uit.

Roskilde

Roskilde bij Kopenhagen in Denemarken, 29 juni – 6 juli

Roskilde meemaken is een unieke belevenis. Het festival – dat niet teert op winstbejag en toch één van de grootste is van Europa – zet vooral de ultieme muziekervaring centraal. Het kaapte al enkele keren de prijs weg voor favoriet festival volgens muzikanten. De verrassende affiche is een mishmash van stijlen, zowel commercieel als alternatief. Het festival lost mondjesmaat namen. Ze maakten net bekend dat je op het groene festivalterrein kan gaan zien naar onder andere The Black Dahlia Murder, Arctic Monkeys, Trentemoller, Deerhunter, Haim en Major Lazer.

Melt! Festival

Ferropolis in Duitsland, 18 – 20 juli

Ook het Melt! Festival in Duitsland staat garant voor een unieke affiche. Het combineert indierock met elektronica en programmeert zowel bekende artiesten als opkomend talent. Zo kan je naast wegdromen bij de melancholische en onheilspellende klanken van Portishead, ook je dancing shoes aantrekken bij Brodinski. Verder zegden ook Röyskopp, Robyn, Fuck Buttons, Fritz Kalkbrenner, Boys Noize en Gesaffelstein toe. Een feest voor de elektronische meerwaardezoeker dus. En dan hebben we de locatie nog niet vermeld: een openluchtmuseum van gigantische machines uit de twintigste eeuw. (MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content