Brusselse Muntschouwburg toont wereldpremière opera Nick Cave

De Brusselse Muntschouwburg toont dit najaar een opera van de Australische singer-songwriter en dichter Nick Cave. “Shell Shock, a requiem of war”, toont het lijden van de Eerste Wereldoorlog.

In de Brusselse Muntschouwburg wordt dit najaar een opera van de Australische singer-songwriter en dichter Nick Cave vertoond. “Shell Shock, a requiem of war”, toont het lijden van de Eerste Wereldoorlog. Het is daarmee de blikvanger van het nieuwe seizoen van het operahuis, dat donderdag werd voorgesteld.

“Shell Shock, a requiem of war” is een dans-oratorium van componist Nicholas Lens met teksten van de bekende Nick Cave. In twaalf gedichten schetst die het oorlogslijden van soldaten, moeders, vrouwen, wezen en gevangenen. De voorstelling past in de herdenking van de Eerste Wereldoorlog die honderd jaar geleden begon. De regie is in handen van de Vlaams-Marokkaanse choreograaf Sidi Larbi Cherkaoui, die zich voor het eerst waagt aan grootschalig muziektheater. De productie gaat in wereldpremière in de Munt op vrijdag 24 oktober en loopt tot 2 november.

Het seizoen 2014-2015 wordt op dinsdag 9 september afgetrapt met de opera “Daphne”, ter gelegenheid van 150 jaar Richard Strauss. De “bucolische tragedie” vertelt het droeve verhaal van de mooie Daphne die zowel door de eenvoudige herder Leukippos als door de god Apollo wordt bemind. Apollo doodt zijn rivaal, laat Daphne ontroostbaar achter en vereeuwigt haar in de vorm van een laurierboom. De metamorfose van Daphne, zoals Ovidius die beschreef en Bernini en Chassériau die in de plastische kunsten vormgaven, inspireerde Strauss in 1938 tot zijn dertiende opera. Regisseur Guy Joosten plaatst in Daphne de wereld van een ecologisch geïnspireerde “hipster” aan de rand van de mainstream tegenover de harde economische realiteit.

Meer informatie over het programma is te vinden op de website demunt.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content