Brusselse De Munt verkozen tot operahuis van het jaar

Voor de eerste keer in de geschiedenis krijgt een niet-Duitstalige operahuis deze ‘oscar van de operawereld’.

De Munt in Brussel schrijft geschiedenis: het huis heeft de prestigieuze titel van ‘Operahuis van het jaar’ in de wacht gesleept, en het is voor het eerst dat een niet-Duitstalig operahuis die eer te beurt valt.

Vijftig internationale critici kiezen op het eind van elk artistiek seizoen het “Opernhaus des Jahres” voor Opernwelt, het Duitse vaktijdschrift voor de opera. De internationale correspondenten zwaaien vooral Peter de Caluwe, algemeen directeur van de Munt, lof toe. “Een man met duidelijke overtuigingen en een lange adem, die liever op de achtergrond opereert”, luidt het.

De Caluwe vergelijkt de titel met “wat de Oscars in de filmwereld betekenen”. “Opernwelt bekroonde een theater met een lange traditie van vernieuwing en bevestigt hiermee onze status van ambitieus en kwaliteitsvol bedenker en realisator van internationale topproducties”, zegt hij.

De pret kan trouwens niet op voor de Munt, want het operahuis haalde ook de “prijs voor de beste productie van het jaar” binnen, voor ‘Les Huguenots’ van Giacomo Meyerbeer (dirigent: Marc Minkowski, regisseur: Olivier Py). De 21-jarige Russische sopraan Yulia Lezhneva, de “meest veelbelovende zangeres van het jaar”, maakte in de productie haar podiumdebuut. (Belga/EH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content