Britse sopraan telt 52 miljoen dollar neer om te zingen in de ruimte

© Reuters

De Britse zangeres Sarah Brightman vliegt voor 52 miljoen dollar naar het ruimtestation ISS. De reis met een Russische Sojoez-capsule naar het Internationaal Ruimtestation ISS is gepland voor volgend jaar.

Brightman zal na de vlucht zo’n tiental dagen als ruimtetoerist verblijven in het ISS. Dat heeft Tom Shelley, voorzitter van het Amerikaanse ruimtetoerismebedrijf Space Adventures, bekendgemaakt.

Op een bijeenkomst van het National Space Club Florida Committee zei Shelley dat de 53-jarige zangeres in september 2015 wil vliegen, waardoor ze in de herfst haar opleiding in Sterrenstad nabij Moskou zou willen beginnen.

De Britse “gaat er honderd procent voor”, aldus de voorzitter van Space Adventures. “Zij stelt haar missieplan nu samen”. Zo wil ze de eerste professionele zangeres worden die in de ruimte zingt. Brightman schitterde in “Phantom of the Opera” van Andrew Lloyd Webber. Met meer dan dertig miljoen verkochte cd’s is zij de best

verkopende sopraan ter wereld.

Achtste ruimtetoerist in het ISS

In augustus 2012 kondigde ze haar ruimtetoerismeplan aan. Vorig jaar liet het Russische ruimtevaartbureau Roscosmos weten daaromtrent tot een akkoord met Space Adventures te zijn gekomen. Indien alles verloopt zoals verhoopt, wordt de Britse zangeres de achtste ruimtetoerist in het ISS. In 2001 beet de Amerikaan Dennis Tito na betaling van twintig miljoen dollar de spits af. De laatste in het rijtje was in 2009 Guy LaLiberté. De costichter van de Cirque du Soleil betaalde het dubbele voor een trip van elf dagen (tegen acht voor Tito).

De tot nu toe enige vrouwelijke ruimtetoerist was in 2006 de Amerikaans-Iraanse ingenieur Anousheh Ansari. Haar twaalfdaags verblijf in de spacemeccano kostte haar twintig miljoen dollar.(Belga/LP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content