Britse muziekhistorie op slotceremonie Olympische Spelen

© Reuters

Met veel spektakel nam Londen afscheid van de Olympische Spelen. Muzikaal was de slotceremonie een topper van formaat en onder meer George Michael , Madness, The Spice Girls, Muse en The Who betraden het podium van het Olympische stadion in Londen.

Er werd al enkele weken druk gespeculeerd over de muzikale gasten op de slotceremonie van de Olympische Spelen in Londen. Vooral over een mogelijke reünie van de Britse popsensatie ‘The Spice Girls’, die sinds 2007 niet meer samen op een podium hadden gestaan, werd er de voorbije dagen veel gepraat. Het was dan ook nagelbijtend afwachten naar wat nu precies te zien én vooral te horen ging zijn. En de verwachtingen werden ingelost, neen zelfs overtroffen.

We kregen een les in de Britse muziekgeschiedenis met Britse groepen van vroeger tot nu. De klassiekers passeerden de revue, denk aan muziek van The Beatles of Freddie Mercury. Het eerbetoon aan John Lennon was een van de emotionele hoogtepunten uit de show. Naast de klassiekers was er ook ruimte voor het werk van meer recente Britse bands. De Britpop werd veel eer aangedaan tijdens de slotceremonie in Londen.

De slotceremonie, die maar liefst drie uur duurde, werd geopend door Emeli Sandé met ‘Read All About It’. Een hele waslijst van topartiesten volgde, waaronder Madness, Jessie J, Pet Shop Boys, George Michael, Ed Sheeran, Fatboy Slim, Beady Eye en The Kaiser Chiefs. Enkele hoogtepunten van de slotceremonie waren de optredens van Eric Idle (Monty Python), Muse, The Who en The Spice Girls.

Muse speelde het officiële nummer van de Olympische Spelen 2012 ‘Survival’, met de hulp van een zeer uitgebreid koor.

Zoals de gelekte foto’s op het internet reeds suggereerden, maakten de Spice Girls een eenmalige comeback op de slotceremonie. De dames werden het stadion binnengereden in de iconische Britse taxi’s, die voor de gelegenheid waren voorzien van kleurrijke verlichting. Misschien was het nog een grotere stunt geweest als de presentatoren Jeremy Clarkson, Richard Hammond, James May en The Stig van ‘Top Gear’ achter het stuur van de typische taxi’s hadden gezeten. In jurkjes ontworpen door Giles Deacon zongen The Spice Girls hun grootste hits ‘Wannabe’ en ‘Spice Up Your Life’.

Opmerkelijk was de songkeuze van Beady Eye. Liam Gallagher, frontman van de groep, koos voor de Oasis-klassieker ‘Wonderwall’, aangevoerd door een strijkorkest. Samen met Liam zongen de atleten en duizenden aanwezigen de Britse klassieker luidkeels mee. Het is de eerste keer dat Liam ‘Wonderwall’ zong sinds de split van Oasis in 2009, ook wel opmerkelijk omdat Liam gezworen had om nooit nog een lied van Oasis aan te heffen.

De slotceremonie werd afgesloten met nummers van The Who,waaronder ‘My Generation’. (LVR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content