Brihang, Amongster en Folie Douce zijn De Nieuwe Lichting 2014

Na twintig selectieweken en een spannende finale, zijn de drie bands die zich De Nieuwe Lichting 2014 mogen noemen bekend. De muziekwedstrijd van Studio Brussel werd gewonnen door Brihang, Amongster en Folie Douce.

Na twintig selectieweken en een spannende finale met evenveel finalisten, zijn de drie bands die zich De Nieuwe Lichting 2014 mogen noemen bekend. De muziekwedstrijd van Studio Brussel is gewonnen door Brihang, Amongster en Folie Douce. “Het leuke is dat wij als winnaars uit heel verschillende genres komen”, zegt Emily Vernaillen van Folie Douce.

Meer dan 700 inzendingen kreeg Studio Brussel voor de nieuwe editie van De Nieuwe Lichting. Twintig muziekexperts selecteerden elk een finalist die zo kans maakte op de titel van hét aanstormend talent van 2014. Uiteindelijk wonnen Brihang, Amongster en Folie Douce de muziekwedstrijd. Daarmee verzekeren ze zich van een exclusieve showcase op maandag 3 maart in de Ancienne Belgique – met Triggerfinger als afsluiter – én een optreden op Pukkelpop.

Verwondering alom bij de drie winnaars. Dat merk je aan hun flikkerende ogen, hun verbouwereerde houding en hun sprakeloosheid. Net na de uitreiking is het aandachtscircus al begonnen: een foto en filmpje hier, een interview daar.

De West-Vlaamse jongens van Brihang blijven er verstild bij. “Het is totaal nog niet doorgedrongen”, zeggen ze. Het project van rapper Boudy Verleye – bijgestaan door zijn kompaan Deejay Dime voor de beats – brengt poëtische en verfrissende hiphop. “Het is geen gangstarap maar rustige hiphop”, zegt Boudy. “We hadden echt nooit gedacht dat wij met dit genre bij de winnaars zouden zijn.” In het optreden maandag heeft hij alvast veel zin. “We hebben als opdracht om een geheel eigen cover te brengen”, zegt Boudy. “Ik denk dat ik voor Flip Kowlier ga kiezen, daar ben ik echt wel fan van.”

De meisjes van Folie Douce zitten ook al met hun gedachten bij het optreden van maandagavond. Benthe Waegeman: “Wat het publiek mag verwachten? Metal in een nieuw jasje.” De twee jonge spring-in-’t-velds maken innemende muziek met op folk geïnspireerde melodieën, gewapend met accordeon, piano en hun tweestemmigheid. Ze mogen met hun zestien en zeventien jaar de jongste van de bende zijn, doorleefd klinkt hun geluid absoluut. En dat heeft de jury opgemerkt. “Het is echt niet te geloven”, zegt Benthe . “Het gaat allemaal heel snel nu, dus we moeten echt met onze voeten op de grond blijven.” Wat ze van de andere winnaars vinden? “Ze zijn echt super”, zegt Emily Vernaillen . “Het zijn heel verscheidene genres, dat is echt leuk.” Voor ze weglopen op hun roze wolk op weg naar een nieuwe foto, verklappen ze nog snel de cover die ze in de AB zullen brengen. “Het wordt Help van Channel Zero”, vertellen ze. “We gaan is iets zot proberen.”

Zotte covers, daar kunnen de mannen van Amongster van meespreken. “We gaan Pump Up The Jam van Technotronic brengen maandag”, vertelt frontman Thomas Oosterlynck. Voor de Gentse band is het hun eerste echte optreden. Een eigen sound wisten ze alvast te produceren. De band verweeft gitaar met elektronische beats en loops voor een elektriserend en melancholisch geluid. Maar een plaats in De Nieuwe Lichting had de verse band niet verwacht. “Het is echt overweldigend”, zegt Thomas. “Sommige bands hadden al duizend volgers, wij hadden maar een klein netwerk. En toch heeft er zoveel publiek voor ons gestemd. Dat wil zeggen dat we ook heel wat nieuwe luisteraars hebben kunnen aanspreken, da’s heel fijn.”

Dat het hard kan gaan voor de winnaars van De Nieuwe Lichting is duidelijk. De drie gekroonde bands van vorig jaar hebben dat al ondervonden. Jan Wouter Van Gestel van Tout Va Bien heeft alvast een platencontract bij Warner en is bezig aan nieuw materiaal waarvan hij er één op de finale laat horen. Sunrise bewijst dat Jan Wouter nog steeds niet veel nodig heeft om een warm en melancholisch universum te creëren: een piano, een gitaar en zijn unieke stemgeluid dat aan Antony and the Johnsons doet denken. Rhinos Are People Too, een andere winnaar van vorig jaar, is ook te gast op de finale met een nieuw nummer. War knipoogt sterk naar The National met zijn rijke arrangementen van blazers en gitaren en zijn volle en nostalgische sound. “We hebben onze tijd genomen om nieuwe songs te schrijven”, zegt zanger en gitarist Pieter-Jan Decraene. “In het begin waren we echt flabbergasted. Maar dit jaar moet onze EP uitkomen.” Soldier’s Heart, de derde winnaar van de eerste editie, kon er niet bij zijn. Op dit moment nemen ze nieuw materiaal op in een studio in Londen. Het kan verkeren.

Brihang, Amongster en Folie Douce weten dan ook wat hen te wachten staat. Maandagavond worden ze voor de leeuwen gegooid in de Ancienne Belgique, waar ook Triggerfinger op het podium zal staan. En deze zomer staat Pukkelpop alvast in fluo in hun agenda. Van deze drie namen hoor je nog, zoveel is zeker. (MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content