Beluister verloren gewaand StuBru-interview met Kurt Cobain in Gentse Vooruit

© gf

In 1991 sprak Studio Brussel met Kurt Cobain naar aanleiding van het enige zaalconcert van Nirvana op Belgische bodem. Dat verloren gewaande interview met de frontman is 23 jaar later opnieuw opgedoken. Beluister het gesprek.

Op 23 november 1991 traden Dave Grohl, Krist Novoselic en Kurt Cobain op in de Gentse Vooruit, enkele maanden vóór de grote doorbraak van de grungeband. Het was meteen de enige keer dat Nirvana in een Belgische concertzaal stond. In het voorprogramma stond toen Hole, de groep rond frontvrouw Courtney Love met wie Cobain later zou trouwen.

Enkele journalisten had die dag de eer om het toen nog relatief onbekende grungetrio te interviewen, waaronder Niels Delvaux die in opdracht van de VRT naar de backstage van de Gentse rocktempel afzakte. De openbare omroep dook vandaag in de radio-archieven en haalde het verloren gewaande interview voor het toenmalige StuBru-programma Update (met presentatrice Chantal Pattyn) van onder het stof. Sam De Bruyn maakte de ontdekking wereldkundig in zijn avondspitsprogramma ‘Zet ‘m op Sam’.

‘Als we al eens iets kapot maken dan doen we dat in a happy mood.’ Beluister hier het gesprek met de hoorbaar ontspannen Cobain.

Bekijk enkele beelden van het concert:

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Hoe het interview plots is opgedoken? Het was de Britse Nirvana-adept Nick Soulsby, auteur van verschillende boeken over het grungefenomeen, die het VRT-archief contacteerde. Hij werkt momenteel aan een nieuwe boek over de legendarische band. ‘Ik wist dankzij de online fancommunity LiveNirvana dat er in november 1991 een interview had plaatsgevonden in België. Maar niemand had dit ooit teruggevonden’, aldus Soulsby.

Meer unieke beelden

Die dag mocht ook onze collega-journalist Frédéric Brébant Nirvana net vóór hun concert interviewen voor het toenmalige jongerenprogramma ‘Félix’ op de RTBF. Die beelden werden een tijdje geleden ‘offficieel’ uitgebracht door Sonuma, dat de video’s van de RTBF archiveert. (DB)

Bekijk hier het interview via Sonuma.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content