België stoot door naar finale Songfestival

© Imageglobe

België heeft zich geplaatst voor de finale van het Songfestival van komende zaterdag. De 18-jarige kandidaat Roberto Bellarosa, afgevaardigd door de Franstalige omroep RTBF, kon in het Zweedse Malmö wel degelijk overtuigen.

Bellarosa vertolkte een Engelstalig nummer “Love Kills”. De bookmakers geloofden niet in de kansen van België, maar Songfestival-kenner André Vermeulen had wel gedacht dat de Waalse jongeman kon doorstoten, “dankzij zijn Bambi-ogen, die televotende tienermeisjes zouden moeten overtuigen”. Hoeveel punten België heeft gekregen en welke landen in ons land de meeste stemmen behaalden, wordt pas zaterdag bekendgemaakt.

In Vlaanderen waren ook heel wat ogen gericht op de Nederlandse inzending. Onze Noorderburen vaardigden zangeres Anouk af en die haalde de finale ook. Daarmee doet Nederland voor het eerst in 9 jaar weer mee met de eindstrijd.

De landen die dinsdag een plaatsje in de finale konden veroveren, zijn uiteindelijk België, Nederland, Moldavië, Litouwen, Ierland, Estland, Wit-Rusland, Denemarken, Rusland en Oekraïne. Donderdag volgt de tweede halve finale met acts uit Letland, Macedonië, Azerbeidzjan en Israël. Landen die al een plek in de eindstrijd van zaterdag hadden, zijn Zweden, Italië, Duitsland, Frankrijk, Spanje en het Verenigd Koninkrijk. De selectie gebeurt door een combinatie van televoting en vakjury.

Het Eurovisiesongfestival, het grootste liedjesfestival van Europa, vindt dit jaar voor de 58ste keer plaats. Vorig jaar won Loreen voor Zweden. (Belga/KS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content