Behemoth verplettert Graspopwei

Behemoth © Piet Goethals

De Poolse black/death metalband Behemoth speelde op de mainstage voor een overvolle weide. Hun gigantische sound verpletterde alles en hun epische show liet letterlijk en figuurlijk een fel satansvuur achter.

PLUS: Twee zwartbekapte woudlopers met witgeschilderde gezichten wandelen het podium op. Ze vatten post aan weerskanten van de drummer. Ijzig staren ze voor zich uit, ook wanneer frontman Adam ‘Nergal’ Darski het grote muziekaltaar met twee toortsen betreedt. Hij wandelt naar het midden, steekt de toortsen bij elkaar en vormt zo het eigen logo – een vuurtoorts in een driehoek -, dat achter de groep hangt. De epische hemelbestorming kan beginnen.

De Nile-achtige openingsriff van ‘Blow Your Trumpets Gabriel’, de eerste parabel van hun pas verschenen plaat ‘The Satanist’, wordt ingezet. ‘Ora Pro Nobis Lucifer’ volgt en een volledige weide zweert trouw aan de Gevallen Engel. Maar ook ouder werk wordt gespeeld. Ook al keek het er enorm naar uit de nieuwe nummers eens live te proeven, vliegt de publiekszee spontaan in brand voor onder andere ‘Conquer All’, ‘As Above so Below’, ‘Christians to the Lions’, ‘Ov Fire and the Void’ of ‘Chant for Eschaton 2000’.

Ook kon u opeens, na verschillende kruisenverbrandingen en redevoeringen van Nergal vanaf zijn microfoonstaander/brandend altaar, verrast zijn wat betreft de theaterperformance: keek u op een bepaald moment tien seconden weg, dan wist u ook totaal niet waar die bebloede kerel die naast drummer Zbigniew Robert ‘Inferno’ Prominski plaatsnam opeens vandaan kwam.

Behemoth was alleszins geen moment saai en heeft, met de ambitieuze nieuwe nummers, bewezen dat het nog heel wat kan groeien, ook al zijn het al lang titanen in het genre.

MIN: De show was zonder twijfel episch, maar daarnaast ook zeer standaard. Dan was die van Watain, wat dan weer muzikaal wat minder was, nog net dat tikkeltje interessanter. Er hadden misschien ook nog wat meer nummers van het geniale ‘The Satanist’ op de setlist mogen staan.

QUOTE: Alvorens hij ‘Conquer All’ inzette, riep zanger Nergal dat het ‘fucking cool is te leven’. U moet weten dat de man sinds 2010 met leukemie kampte, dat net overwonnen heeft en op ‘The Satanist’ – hun eerste album sinds 2009 – zowat zijn rebelse doodsstrijd in muziek omzette. Zijn enthousiasme om de wereld in brand te steken, droop er werkelijk vanaf en het was mooi om dat na de edities van 2012 en 2010 nog eens te zien.

Sebastian Roth

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content