Beastie Boys winnen rechtszaak tegen Monster Energy

© Reuters

De fabricant van Energy drankjes Monster Energy moet de Beastie Boys 1,7 miljoen dollar betalen omdat ze zonder toestemming muziek van de groep in een reclamefilmpje hebben gebruikt.

De fabricant van Energy drankjes Monster Energy moet de Beastie Boys 1,7 miljoen dollar betalen omdat ze zonder toestemming muziek van de groep in een reclamefilmpje hebben gebruikt. Dat schrijft Reuters.

Monster Energy geeft toe dat ze de rechten van de groep geschonden hebben, maar zijn van mening dat de boete niet hoger dan 125.000 dollar zou mogen zijn. Een werknemer van het bedrijf dacht ten onrechte dat ze toestemming hadden om de muziek te gebruiken. Beastie Boys, die deze week aankondigden te stoppen als band, hadden 2,5 miljoen geëist.

Snowboardwedstrijd

De zaak begon in 2012 toen Monster Energy een internetfilmpje maakte over een snowboarding wedstrijd die het bedrijf organiseert in Canada genaamd ‘Ruckus in the Rockies’. In de video komt een scene voor waarin DJ Z-Trip enkele songs van de Beastie Boys waaronder Sabotage, So Watcha Want en Make Some Noise mixt.

Het vier minuten durende filmpje eindigt met de zin “RIP MCA’, een verwijzing naar Adam Yauch, beter bekend als het Beastie Boys bandlid MCA, die een dag voor de snowboard wedstrijd overleed aan kanker.

Het recht ontnomen om ‘nee’ te zeggen

De Beastie Boys hebben er problemen mee dat hun muziek in een commercial gebruikt werd. Daarmee werd hen het recht ontnomen om ‘nee’ te zeggen en dat zouden ze zeker gedaan hebben mocht Monster Energy wel hun toestemming gevraagd hebben. Volgens de groep heeft het filmpje de groep onherstelbare schade toegebracht omdat het publiek misleid werd en de indruk werd gewekte dat de Beastie Boys Monster Energy steunen en sponsoren.

Monster Energy heeft alvast aangekondigd in hoger beroep te zullen gaan: “Alhoewel we veel respect hebben voor het oordeel van de jury, zijn we het er volledig mee oneens. We zullen in hoge beroep gaan. Monster Energy heeft vanaf het begin geprobeerd de zaak op een eerlijke en rechtvaardige manier te regelen en we zullen in de toekomst nog meer inspanningen leveren om een rechtvaardige afloop te bereiken. (MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content